Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Verstandig eten en drinken

Moedermelk aanmaken kost energie, voedingsstoffen en vocht. Zelf heb je daardoor extra goede voeding en vocht nodig. Zorg dat je gevarieerd eet, voldoende drinkt en op tijd je rust neemt.

Eet gevarieerd als je borstvoeding geeft

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. Dat betekent dat je verschillende dingen eet, zodat je genoeg van alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • fruit en groente;
  • aardappelen, pasta en rijst;
  • brood;
  • vlees, vis en vleesvervangers;
  • kaas, melk en melkproducten.

Je kunt hiervoor ook op Voedingscentrum.nl kijken.

Drink voldoende

Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om genoeg te drinken, bijvoorbeeld melk, thee of water. Let er vooral op dat je genoeg melkproducten drinkt, want daar zit calcium in. Het Voedingscentrum adviseert 450 ml melk of melkproducten per dag. Dat zijn twee bekers melk, karnemelk of yoghurt.

Wat mag je niet eten of drinken als je borstvoeding geeft?

Je kunt beter geen alcohol drinken als je borstvoeding geeft. De alcohol die jij drinkt, komt via de moedermelk bij je kind.

Verder mag je alles eten en drinken. Er is geen bewijs dat bepaalde voedingsmiddelen krampjes veroorzaken bij je baby, dus eet wat je lekker vindt.

Medicijngebruik

Overleg bij medicijngebruik met je verloskundige, de huisarts of de jeugdgezondheidszorg.