Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Veganistisch

Bij een veganistisch dieet laat je alle dierlijke producten weg. Je eet dan geen vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Een meer plantaardige voeding zorgt voor minder belasting voor het milieu.

Belangrijke voedingsstoffen bij een veganistisch dieet

Met voldoende aandacht is het goed mogelijk om een volwaardige veganistische voeding samen te stellen. Er kunnen namelijk tekorten aan bepaalde voedingsstoffen ontstaan. Dit geldt vooral voor vitamine B12, calcium, ijzer, omega 3-vetzuren en vitamine D. Ook de inname van eiwitten heeft extra aandacht nodig.

Eiwitten

Plantaardige eiwitbronnen hebben een andere samenstelling van eiwitten en aminozuren dan dierlijke eiwitbronnen. Een combinatie van verschillende plantaardige eiwitbronnen, zoals granen of noten of zaden met peulvruchten, zorgt voor een betere balans in de opname van noodzakelijke aminozuren.

Vitamine B12

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten. Het zit ook in enkele wieren en in gistextract. De B12 uit wieren kan je lichaam niet opnemen en de B12 uit gistextract levert niet voldoende. Je kunt daarom het best kiezen voor een vitaminepreparaat met B12.

Calcium

Jongeren hebben calcium nodig voor sterke botten en een goed gebit. Geef ze daarom veel producten waaraan calcium is toegevoegd, zoals calciumverrijkt sojadrank.

IJzer

IJzer is belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door ons lichaam. Plantaardige producten die veel ijzer bevatten zijn brood, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en donkergroene bladgroenten.

Omega 3-vetzuren

Dit zijn gezonde vetzuren die ook wel visvetzuren worden genoemd. Ze zitten vooral in vis en plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. Er zijn ook visoliecapsules en producten te koop waar omega 3-vetzuren aan zijn toegevoegd.

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Voor kinderen met een donkere (getinte) huid is het belangrijk om extra vitamine D te nemen. Zij maken in de Nederlandse zon te weinig vitamine D aan.

Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, maar ook in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.

Diëtist

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind de benodigde voedingsstoffen in voldoende hoeveelheden binnenkrijgt. Een diëtist kan je hierbij helpen.

Schijf for Life

De website Schijf for Life biedt een alternatief voor de Schijf van Vijf. De Schijf voor Life geeft een voedingsadvies dat aansluit bij een vegetarische of veganistische manier van eten. Het advies is gebaseerd op klimaat-, milieu-, en gezondheidsdoelen.