Jongvolwassene
Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?
Gezond koken
Je zoon of dochter gaat zelfstandig wonen. Dat betekent ook: elke dag zijn of haar eigen eten koken. Dat is even wennen! Misschien woont je kind met anderen in een huis en koken ze samen of om de beurt.
Een kookboek
Je kunt je kind een kookboek voor beginners geven. Of een kookboek met eenvoudige maaltijden. Er zijn ook speciale kookboeken voor studenten. En je kunt recepten vinden op de website van het Voedingscentrum.
Eetgewoonten kunnen veranderen
De eetgewoonten van je zoon of dochter kunnen veranderen als hij of zij op zichzelf gaat wonen. Misschien gaat je kind meer eten, meer snoepen of snacken, of wat vaker alcohol drinken dan thuis. Het kan gebeuren dat je kind, door zijn of haar nieuwe eetgewoonten wat dikker of dunner wordt. Daar hoef je je niet meteen zorgen om te maken.
Aankomen of afvallen
Valt je zoon of dochter veel af? Of komt hij of zij juist veel aan? Dan kan er iets aan de hand zijn. Misschien vindt je kind het niet gemakkelijk om zelfstandig te zijn. Het is soms best wennen aan een eigen leven. Daar kan je kind stress van krijgen. En stress kan eetproblemen veroorzaken.
Heb je het vermoeden dat je zoon of dochter erg ongezond, te veel of te weinig eet? Praat er daar samen over. Blijf je je zorgen maken? Stel dan voor om (samen) naar de huisarts te gaan.