Puber

Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?

Positief opvoeden

Kinderen die op een positieve manier worden opgevoed, hebben een grote kans om zich te ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen met veel zelfvertrouwen. Als je op een positieve manier met elkaar omgaat, heb je over het algemeen ook meer plezier met elkaar!

Positief opvoeden, hoe doe je dat?

Een veilige en stimulerende omgeving

Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving voor je puber. Als je kind zich vrij kan bewegen en zich veilig voelt, kan het veel gaan ontdekken en uitproberen. Natuurlijk geef je ook je grenzen aan.

Positieve ondersteuning

Het is belangrijk dat je investeert in de band met je kind. Geef veel positieve aandacht. Toon belangstelling voor het leven van je puber, praat elke dag met je kind over wat hem of haar bezighoudt of neem de tijd om samen dingen toe doen. Praat bijvoorbeeld over de hobby’s en activiteiten van je kind.

Zo zorg je voor een positieve sfeer in je gezin, waardoor je puber vrijwillig informatie deelt over zijn of haar leven. Dat maakt het voor jou als ouder makkelijker om je kind te steunen en als dat nodig is bij te sturen. Je puber heeft behoefte aan aandacht en warmte. Daarnaast vinden jongeren het prettig om te horen wat ze goed doen en om aangemoedigd te worden nieuwe dingen te leren. Geef je kind daarom vaak een compliment. Daar krijgt je kind een sterk zelfbeeld van.

Duidelijke regels en afspraken

Stel duidelijke regels en geef grenzen aan, geef op een heldere manier instructies en reageer snel en doortastend als je puber ongewenst gedrag laat zien. Kinderen en jongeren ontwikkelen zich het beste als de omgeving duidelijk en voorspelbaar is.

Het lijkt alsof jongeren zich niet aan regels willen houden. Maar het blijft belangrijk om grenzen te stellen. Dit geeft je kind houvast. Maar ga wel in gesprek met je kind hierover: welke regels spreken jullie af en waarom vinden jullie die regels belangrijk.

Laat je zoon of dochter zelf ervaringen opdoen en geef je kind de kans zelf problemen op te lossen. Vul als ouder niet alles in voor je kind. Geef je puber ruimte om zelf keuzes te maken en te leren. Wil je kind bijvoorbeeld laat thuiskomen? Vraag dan hoe dat veilig kan. Een goede manier kan zijn om samen met vrienden naar huis te fietsen.

Realistische verwachtingen

Zijn jouw verwachtingen realistisch? Kinderen ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier en in hun eigen tempo. Je kind moet eraan toe zijn om iets nieuws te leren. Als je te veel van je kind vraagt, is de kans groot dat het ongewenst gedrag gaat vertonen.

Goed voor jezelf zorgen

Zorg ook goed voor jezelf. De opvoeding van je kind wordt daar ook makkelijker en leuker van. Als ouder en mens heb je je eigen wensen en behoeften. Als je luistert naar je eigen behoeften, kun je makkelijker geduldig en consequent zijn. Bovendien kun je dan makkelijker aandacht geven aan je kind op de juiste momenten.

Kijk ook eens bij:

  • Positiefopvoeden.nl – informatie over hoe je de basisprincipes van het positief opvoeden kunt toepassen.
  • Helderopvoeden.nl – site van het Trimbos over het omgaan met pubers en alle verleidingen die ze tegenkomen.