Kinderwens

Heb je een kinderwens? Een vrouw heeft iedere maand twee tot drie vruchtbare dagen. Op deze dagen is de kans op een zwangerschap het grootst. Om een eicel te kunnen bevruchten, is het belangrijk dat de man voldoende beweeglijke en gezonde zaadcellen heeft. Je kan zwanger worden van een meerling. Maar hoe groot is die kans? En wat als zwanger worden niet lukt? En beïnvloedt roken en het gebruik van drugs of alcohol je vruchtbaarheid?

Pleegzorg

Als je ongewenst kinderloos bent, kun je het best eerst het rouwproces daarover afsluiten voordat je begint aan pleegkinderen. Anders leg je misschien te veel verwachtingen bij het pleegkind en krijg je het zelf zwaar.

Verschillende vormen van pleegzorg

Er bestaan verschillende soorten pleegzorg. Tijdelijk, regelmatig en langdurige. Binnen deze soorten pleegzorg zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een kind voor een korte periode bij je hebben, omdat de problemen thuis snel opgelost kunnen worden. Het kan ook zijn dat een kind regelmatig bij je komt of zelfs voor lange tijd bij je komt wonen.

Pleegzorg is vaak tijdelijk

Een pleegkind wordt nooit je eigen kind. Zolang de biologische ouders leven, is er een kans dat het kind op een gegeven moment weer teruggaat naar de ouders. Bijvoorbeeld omdat hun situatie verbeterd is en ze weer in staat zijn voor hun kind te zorgen. Soms kan dit voor pleegouders heel pijnlijk zijn. Biologische ouders hebben veel sterkere rechten dan pleegouders. Dat kan heel onrechtvaardig aanvoelen.

Pleegkinderen opvoeden

Pleegkinderen hebben natuurlijk een geschiedenis die ze met zich meedragen. De meeste kinderen zijn ook in zekere mate beschadigd, doordat ze bij hun ouders zijn weggehaald. Je merkt dat aan hun gedrag. Vooral rust en aandacht helpt vaak enorm. Als het beter gaat en je het kind ziet opbloeien, geeft dat veel voldoening voor jou als pleegouder.

Kun je je pleegkind zelf kiezen?

Je kunt niet zelf een pleegkind kiezen. Wel kun je aan de intakemedewerker aangeven naar welke leeftijdscategorie je voorkeur uitgaat.

Pleegouder worden

Elke regio heeft zijn eigen pleegzorginstelling. Die regelt dat pleegkinderen geplaatst worden bij passende pleegouders. Kijk voor meer informatie over hoe je pleegouder kunt worden op Pleegzorg.nl.