Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Op de fiets

Tot de leeftijd van ongeveer vijf jaar zit een kind in een achterzitje. Daarna zijn er een aantal andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een juniorzitje aanschaffen of een rugleuning met voetsteuntjes of extra zadeltje monteren. Goede spaakafscherming is daarbij heel belangrijk. Je kunt rond dit moment ook je kind leren fietsen, zodat hij minder (vaak) achterop hoeft.

Rugleuning met voetsteuntjes

  • Monteer de rugleuning op de juiste plek. Als de leuning te ver naar voren zit, heeft je kind geen ruimte; te ver naar achteren geeft kantelgevaar.
  • Houd je kind in de gaten. Je kind kan moe worden op de fiets en een rugleuning biedt niet genoeg steun voor een slapend kind.
  • Zorg voor spaakafscherming op je fiets. Fietstassen zijn ook geschikt als bescherming, de voeten van je kind kunnen hier dan in.

Zadeltje

Naast het gebruik van een fietszitje is het ook mogelijk een klein zadeltje op je fiets te bevestigen. Dit kan op zowel heren- als damesfietsen. Een extra zadel is geschikt voor kinderen van ongeveer drie tot zeven jaar. Let er bij zo’n zadeltje altijd op dat je kind niet met de voeten tussen de spaken van je voorwiel kan komen.

Spaakafscherming

Juniorzitjes, rugleuningen en zadeltjes worden helaas vaak zonder spaakafscherming verkocht, terwijl dit juist voor kinderen met wat langere benen heel belangrijk is.

  • Goede spaakafscherming is een hardplastic scherm dat tussen het voetensteuntje en het wiel wordt bevestigd. Het is te koop bij de fietsenmaker of in een online webshop. Jasbeschermers zijn te dun en beschermen niet genoeg.
  • Controleer met je kind of de voeten niet tussen de spaken kunnen komen. Plaats de spaakafscherming op de groei en controleer deze regelmatig.
  • Voetensteuntjes met voetriempjes zijn niet voldoende. De riempjes beschermen niet in alle gevallen tegen spaakbeknelling.
  • Probeer je kind tijdens het fietsen te waarschuwen voor scherpe bochten of hobbels.

Zonder zitje achterop

Kinderen vanaf ongeveer tien jaar kunnen zonder zitje achter op de fiets. Goede spaakafscherming voorkomt dat de voet van je kind tussen de spaken komt. Omdat je kind snel groeit, is het verstandig om regelmatig te controleren of de spaakafscherming nog op de juiste hoogte hangt.

Filmpje: Veilig op de fiets check
Bron: VeiligheidNL
53% van de fietsen van ouders heeft geen veilige spaakafscherming. Bekijk het filmpje van VeiligheidNL en leer waar je op moet letten om ongelukken te voorkomen