Zwanger

Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?

Kraamvisite

Je kraamtijd is een heerlijke tijd om je baby te laten bewonderen door al je familie en vrienden. Iedereen is natuurlijk enorm nieuwsgierig naar je kindje.

Maar het is wel belangrijk dat je zelf kunt aangeven op welke tijden de visite welkom is, zodat jij en je baby tussendoor genoeg kunnen uitrusten. Je kunt deze tijden bijvoorbeeld op het geboortekaartje vermelden.

Kraamvisite organiseren

Een bevalling gaat je niet in de koude kleren zitten. Je lichaam is moe en je kunt het gevoel hebben dat je geen energie meer hebt om ook nog eens alles te regelen voor je kraamvisite. Je kraamverzorgende kan het meeste werk even van je overnemen. Eventueel kan ook je partner, moeder of zus de bezoekjes van familie en vrienden voor je organiseren.

Stel zelf de data en tijden vast

Het kan een goed idee zijn om bijvoorbeeld één groot kraamfeest of meerdere kleine kraamfeestjes te organiseren. Je kunt de data en de tijdstippen bekendmaken aan je familie, vrienden en bekenden, en vragen of bezoekers van tevoren even bellen als ze langs willen komen. Zo kun je regelen dat alle visite op tijden komt die jou het best uitkomen, en voorkom je dat sommige mensen drie maanden moeten wachten voordat ze op kraamvisite kunnen komen.

Tips voor kraamvisite

  • Verstuur de geboortekaartjes een paar dagen later.
  • Vermeld de tijden waarop je rust op het geboortekaartje.
  • Vraag mensen eerst te bellen voordat ze langskomen.
  • Zet de telefoon en deurbel uit op rustmomenten.
  • Zorg al voor de bevalling dat je genoeg koffie, thee, frisdrank en beschuit in huis hebt. De muisjes kun je kopen zodra je weet of je baby een zoon of een dochter is.

Sociale media in de kraamtijd

Na de bevalling hebben jij en je baby rust nodig. Daarom is het niet verstandig om steeds je mobiel te checken en meteen te reageren op alle berichten. Dus probeer rustig aan te doen met je sociale media, ook al stromen de gelukwensen binnen. Check bijvoorbeeld op drie vaste momenten per dag je telefoon en beantwoord dan alles in één keer.

Bedenk ook hoe je omgaat met het delen van foto’s van je baby op internet.

Fiona over kraamtijd
Bron: Opvoedinformatie Nederland
De kraamtijd is een bijzondere periode. Er komt een hoop op je af, vooral als het je eerste kind is. Fiona geeft je daarom graag wat tips om de kraamtijd zo prettig mogelijk te laten verlopen.