Zwanger
Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?
Benodigdheden thuisbevalling
Wat heb je nodig voordat je gaat bevallen? Wat moet je regelen als je thuis wilt bevallen? Van je verloskundige of gynaecoloog kun je een lijst krijgen met spullen die je nodig hebt voor de bevalling en de kraamtijd. Zorg ervoor dat je alles voor de zevenendertigste week van je zwangerschap in huis hebt.
Kraampakket
De meeste zorgverzekeraars bieden een kraampakket aan. In dit pakket zitten standaardbenodigdheden, zoals een navelklem, kraamverband en desinfecterende zeep. Als je van je zorgverzekeraar een kraampakket krijgt, controleer dan of daar alles in zit wat je nodig hebt.
Van je verloskundige hoor je of je nog speciale dingen nodig hebt die niet in het pakket zitten.
Bedklossen en een po
Behalve het kraampakket heb je nog een paar dingen nodig waar je zelf voor moet zorgen, zoals bedklossen en een ondersteek (een po). Met klossen kun je je bed verhogen tot een hoogte van ten minste 80 centimeter. Dat is niet alleen plezieriger voor jezelf, het is ook de werkhoogte die nodig is voor de verloskundige en kraamverzorgende. Die klossen zijn dus ook nodig als je in het ziekenhuis bevalt, want de verloskundige en kraamverzorgende moeten je ook in de kraamtijd goed kunnen helpen. Bedklossen en een ondersteek kun je huren of lenen bij de thuiszorgorganisatie. Dit kan vanaf ongeveer drie weken voordat je bent uitgerekend.
Andere aandachtspunten
Andere belangrijke aandachtspunten en benodigdheden voor de bevalling zijn goede verlichting en verwarming, een goede zaklamp, twee emmers met vuilniszakken, oude lakens, handdoeken, een wasteiltje, extra kussens, warme kruiken (met het groene keurzegel van het Keurmerkinstituut), luiers en zachte (flanellen) doeken voor je baby.
De ziekenhuiskoffer
Als je onverwacht toch naar het ziekenhuis moet, is het prettig als je van tevoren een tas met spullen klaar hebt staan. Hier kun je bijvoorbeeld een pyjama in doen, schone kleding en schoon ondergoed, en natuurlijk spullen voor je baby zoals rompertjes, een mutsje en sokjes.
Wat je nodig hebt voor jezelf
Een groot deel van de onderstaande benodigdheden zit al in het kraampakket. Voor jezelf heb je nodig:
- maandverband (2 pakken);
- kraamverband (2 pakken, bij thuisbevalling 3 pakken);
- 10 celstofmatjes;
- 1 pakje boterham- of diepvrieszakjes (om verband in weg te gooien);
- 1 maatkan;
- 1 thermometer (geen oorthermometer);
- (pompje vloeibare) zeep.
Wat je nodig heb voor een thuisbevalling
Voor een thuisbevalling heb je bovendien nog nodig:
- 2 emmers;
- 2 vuilniszakken;
- zaklamp en batterijen;
- 2 kraammatrassen (grootste maat);
- 10 grote steriele gazen 10/10;
- 1 navelklem;
- een ruim zittend T-shirt dat vuil mag worden;
- eventueel een strijkplank om materialen op te zetten;
- een ‘ziekenhuiskoffertje’ (voor als je toch naar het ziekenhuis moet) met verzekeringspapieren, je zwangerschapskaart, toiletartikelen en eventueel foto- en filmapparatuur.