Puber
Je puber ontwikkelt zich snel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk, seksueel en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het (opstandige) gedrag, het mediagedrag en de gezondheid van je puber. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Vrije tijd vinden pubers belangrijk. Ze trekken er graag met vrienden op uit. Ze gaan ook steeds meer ontdekken en experimenteren, zoals drank, drugs en roken. Hoe ga je er als ouder mee om als je puber met deze genotmiddelen in aanraking komt? Je puber zit op de middelbare school, maar kiest straks een vervolgstudie. Misschien wil je puber ook wel een baantje om extra geld te verdienen. Hoe kun je je kind hierin steunen en begeleiden?
Brommers en scooters
Veel jongeren vinden het prachtig om een brommer of een scooter te hebben. Met bromfiets ben je natuurlijk snel op school of op je werk.
Bromfietsrijbewijs
Vanaf 16 jaar mogen jongeren op een bromfiets of scooter rijden zodra ze hun bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) hebben behaald bij het CBR. Dit houdt in dat je kind een theorie-examen en een praktijkexamen aflegt. Beide zijn verplicht.
Beginnersrijbewijs
Jongeren die hun bromfietsrijbewijs behalen, hebben de eerste vijf jaar een beginnersrijbewijs. Als je kind nog 16 of 17 is, is het zelfs de eerste zeven of zes jaar beginnend bestuurder. Voor elke zware verkeersovertreding krijgt een beginnend bestuurder een strafpunt. Als je kind drie strafpunten heeft, wordt het rijbewijs geschorst en moet het een rijvaardigheidsonderzoek afleggen.
Op de rijbaan
Jongeren mogen meestal met hun brommer of scooter op de rijbaan rijden. Er gelden wel andere verkeersregels voor brommers dan voor auto’s. Ze zijn verplicht om een helm te dragen en ze mogen niet harder dan 45 kilometer per uur rijden. Veiligheid is natuurlijk belangrijk.
Een snorfiets
Een helm is niet verplicht als je kind op een snorfiets rijdt. Het verschil tussen een snorfiets en een brommer is te zien aan het gele kentekenplaatje van de brommer en het blauwe kentekenplaatje van de snorfiets. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur op de fietspaden. Ook voor een snorfiets moet je kind een bromfietsrijbewijs hebben.
Bromfietsverzekering
Het is verplicht om een bromfietsverzekering af te sluiten. Als je kind een ongeval veroorzaakt, moet de schade uiteraard vergoed worden, ook de schade die hij of zij aan anderen toebrengt. De prijzen van bromfietsverzekeringen hangen onder andere af van de woonplaats, het type brommer, het bouwjaar en de aanschafprijs.