Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Alcohol en groepsdruk

Alcohol heeft positieve kanten: het is lekker, je kunt het gevoel hebben dat je erbij hoort en je kunt er ontspannen van worden. Aan de andere kant heeft alcohol ook negatieve kanten: het is ongezond, je kunt er riskant gedrag van gaan vertonen en er is een risico op verslaving. Jongvolwassenen moeten leren om eigen keuzes te maken en zich te verweren tegen de druk uit een vriendenkring.

Weerbaarheid tegen groepsdruk

Ook jongvolwassenen kun je helpen hun eigen keuzes te maken. Als ze leren zelf keuzes te maken waar ze achter staan, zullen ze zich niet zo makkelijk laten beïnvloeden door anderen.

Je kunt het beste op een open manier een gesprek aangaan over alcohol. Leg niet je eigen mening op, maar vraag je kind dingen waardoor het aan het denken wordt gezet. Vragen die je kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Is alcohol belangrijk binnen jouw vriendenkring?’ of
  • ‘Drink je ook wel eens terwijl je dat eigenlijk niet wilt? En waarom doe je dat dan?
  • Zijn er ook mensen die niet drinken en hoe wordt daarop gereageerd?’

Hiermee laat je blijken dat je je kind serieus neemt als gesprekspartner. Als dit gesprek goed verloopt zegt je kind misschien dat het wel eens drinkt of andere dingen doet waar het niet achter staat. Vraag eens of je kind dit zou willen veranderen en of het fijn is als jij hierover meedenkt.

Kijk op Alcoholinfo.nl en Helderopvoeden.nl voor tips over hoe je het gesprek kunt aangaan met je kind.

Fiona over groepsdruk
Bron: Opvoedinformatie Nederland
In dit filmpje vertelt Fiona over groepsdruk bij jongeren.