Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Alcoholschade

Gemiddeld blijven de hersenen zich ontwikkelen tot het vierentwintigste jaar. Tijdens de puberteit neemt het aantal verbindingen tussen hersencellen toe. Ook het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor redeneren, plannen en zelfbeheersing is in de puberteit nog volop in ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor het gebied dat belangrijk is bij leren en geheugen.

Alcohol kan deze ontwikkelingen in de hersenen verstoren. Bij jongeren die regelmatig drinken is bovendien de kans op alcoholverslaving op latere leeftijd groter.

Risico’s van alcohol

Alcohol kan de onder andere de lever, maag, darmen en hersenen beschadigen. Vooral de hersenen van jongeren zijn bijzonder kwetsbaar voor de schadelijke effecten van alcohol. Alcohol kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren en dat kan van invloed zijn op het karakter en gedrag.

Daar komt nog bij dat onervaren drinkers de effecten van alcohol niet goed kennen en daardoor extra risico lopen. Door alcohol voel je je overmoedig, maar ga je ook trager reageren. Autorijden onder invloed van alcohol is bij jongeren overlijdensrisico nummer 1. Uit onderzoek blijkt ook dat jongeren die drinken tijdens het uitgaan vaker slachtoffer of dader zijn van agressief gedrag.

Informatie

Op Helderopvoeden.nl van het Trimbos vind je veel tips voor het omgaan met je opgroeiende kind en alle verleidingen die het tegenkomt.