Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Praten over roken

Experimenteren hoort bij de jongvolwassen leeftijd. Met roken is dat gevaarlijker dan het lijkt. Roken wordt heel snel een verslaving. Voor jonge mensen geldt dat nog sterker. Bovendien kunnen rokers die jong zijn begonnen moeilijker stoppen. Probeer daarom te voorkomen dat je zoon of dochter gaat roken. Ga het gesprek aan, ook als je zelf rookt.

Advies over niet-roken

Jongeren gaan steeds meer hun eigen gang. Het lijkt vaak of ze geen advies meer nodig hebben, zeker niet van hun ouders. Toch is bekend uit onderzoek dat ze de mening van hun ouders nog steeds belangrijk vinden. Ga daarom het gesprek aan en vertel dat je het belangrijk vindt dat hij of zij niet gaat roken. Je kunt het niet meer verbieden, maar je kan er wel over praten.

Praten over roken

Praten over roken is niet altijd makkelijk, maar wel erg belangrijk. De manier waarop je over roken praat, is belangrijker dan hoe vaak je dat doet. Probeer het gesprek over roken in een prettige sfeer te laten verlopen. Geef je kind ook ruimte om zijn verhaal te vertellen. Neem je kind serieus door goed te luisteren naar wat het zegt.

  • Praat over de risico’s van roken. Op de websites Rokeninfo.nl en Helderopvoeden.nl kun je meer informatie vinden over hoe je met je kind over roken praat.
  • Als je zelf rookt kun je daar ook over praten. Vertel hoe je bent begonnen, en dat je zelf hebt gemerkt hoe gemakkelijk je eraan verslaafd kunt raken.
  • Zeg dat je kunt begrijpen waarom iemand wil roken. Maar dat je toch hoopt dat je kind niet gaat beginnen, omdat het zo ongezond is.

Stoppen met roken

Sommige jongeren denken dat ze makkelijk kunnen stoppen met roken. Als ze dan willen stoppen, blijkt vaak dat het toch heel veel moeite kost en dat ze al behoorlijk verslaafd zijn. Op de website Ikstopnu.nl kunnen jullie informatie en hulp vinden bij het stoppen met roken.