Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Nachtvoedingen

Een nachtvoeding zorgt ervoor dat je lichaam melk blijft maken en dat je ’s morgens minder last hebt van stuwing. Geforceerd proberen te stoppen met nachtvoedingen lukt bijna nooit en zorgt alleen maar voor onrust.

Tips voor prettige nachtvoedingen

’s Nachts wakker worden om je baby te voeden is soms zwaar. Maar je hoeft je bed niet echt uit als je borstvoeding geeft, want je voeding is meteen klaar, de melk is perfect op temperatuur en je kunt liggend voeden. Bovendien kun je het babybedje naast jouw bed zetten.

  • De eerste maanden met een baby zijn vaak heel vermoeiend. Doe het daarom rustig aan.
  • Misschien heb je al een kleintje rondlopen. Probeer dan te regelen dat je wat hulp krijgt.
  • Slaap op de momenten dat het kan, dus ook overdag.
  • Doe ’s nachts niet te veel licht aan en praat zachtjes. Dan leert je baby het verschil tussen dag en nacht.
  • Als je baby nog vaak ’s nachts wil drinken en je zelf weer aan het werk gaat, laat je kind dan ’s avonds vaker drinken. Dan heb je meer kans op een rustige nacht.

Regeldagen

Als baby’s groter worden, hebben ze meer melk nodig. Ze kunnen dat ineens vaker willen drinken, soms ook ’s nachts. Dat is tijdelijk en kan twee of drie dagen duren. Omdat je kind meer vraagt, maakt je lichaam meer melk aan. Dit noemen we ‘regeldagen’. Je baby groeit!