Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Zorgteam en ZAT

Kinderen hebben het soms moeilijk op school. Ze kunnen bijvoorbeeld een gedrags- of leerprobleem hebben. Heeft jouw kind problemen? Dan kunnen het zorgteam en het ZAT (zorg- en adviesteam) op de school van je kind vaak hulp bieden.

Hulp voor je kind

Samen met jou zoekt de school naar oplossingen. De leraar kan hulp vragen bij de intern begeleider van de school en als dat onvoldoende is bij zorgverleners buiten de school. Voor een brede aanpak van een probleem kan de school ook een zorgteam uitnodigen met meerdere zorgverleners. Zoals een onderwijsspecialist, jeugdarts, iemand van het jeugdteam in de wijk en de leerplichtambtenaar. Wie uitgenodigd wordt hangt af van wat jouw kind nodig heeft. Als ouder ben je vaak ook bij zo’n overleg met het zorgteam. Jij weet tenslotte het best hoe je kind in elkaar zit!

Zorgteam of ZAT

Het zorgteam is er voor eenvoudige problemen en het ZAT voor ingewikkelde problemen. Het zorgteam is verbonden aan één school en een ZAT werkt voor een aantal scholen tegelijk. In het ZAT zitten bijvoorbeeld de schoolmaatschappelijk werker, de leerplichtambtenaar en de orthopedagoog. Iedereen werkt zo goed mogelijk met elkaar samen om leerlingen met ingewikkelde zorgvragen snel passende hulp te bieden.

Meer informatie over ondersteuning op school kun je vinden op Oudersenonderwijs.nl.