Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Leerproblemen

De meest voorkomende leerproblemen bij jongeren hebben sterk te maken met concentratie en motivatie.

Oorzaken van leerproblemen

Jongeren letten bijvoorbeeld niet goed op tijdens college of op school of gaan helemaal niet naar college. Ze vinden sommige vakken niet interessant of hebben geen zin om te studeren en behalen daardoor slechte cijfers. Verder zijn er jongeren bij wie het niveau van de Nederlandse taal te laag is om de vakken goed te volgen. Andere oorzaken van leerproblemen zijn faalangst en aandoeningen als ADHD en autisme.

Motivatie

Goede cijfers motiveren om je best te blijven doen. Slechte cijfers demotiveren. Het is daarom raadzaam dat jongeren zo nodig hulp zoeken bij hun docent, mentor of studiebegeleider. Het kan handig zijn dat je kind een planning maakt voor het bijhouden van de leerstof. Uiteindelijk is je kind nu zelf verantwoordelijk voor de studieresultaten. Als ouder kun je niet veel invloed meer uitoefenen.

Leerstoornis?

Soms komen jongeren er pas later achter dat ze een leerstoornis hebben, bijvoorbeeld dyslexie. Wil je meer weten? Kijk dan eens op de website Balans.nl. Dit is de oudervereniging voor ouders van kinderen met een leer- of gedragsstoornis.