Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Toeslagen en tegemoetkomingen

Iedere ouder in Nederland krijgt kinderbijslag voor elk thuiswonend minderjarig kind. Een aanvullend bedrag daarop is het kindgebonden budget. Dat bedrag is afhankelijk van je huishouden, je inkomen en het aantal kinderen.

Tegemoetkomingen voor ouders

Kinderbijslag is een tegemoetkoming voor alle ouders. Het geld wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB.nl). Daarnaast zijn er toeslagen van de Belastingdienst, zoals het kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag om de kinderopvang te betalen. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl.

Heffingskortingen en aftrekposten

Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en op de premie volksverzekeringen. Door heffingskortingen hoef je dus minder belasting en premies te betalen. Of je heffingskortingen krijgt, is afhankelijk van je gezinssituatie en je inkomen.

Per 1 januari 2015 zijn de alleenstaandeouderkorting, de ouderschapsverlofkorting en de aftrek levensonderhoud voor kinderen afgeschaft. Kijk voor meer informatie op Belastingdienst.nl.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Als je kind een handicap of beperking heeft, heb je misschien veel (specialistische) zorg nodig. Je kunt hiervoor een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen. Het pgb is een bedrag waarmee je zelf zorg of hulp inkoopt voor je kind. Kijk voor meer informatie op de website van de Sociale Verzekeringsbank of op Regelhulp.nl.