Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

De kosten van een kind

Wat kost een kind eigenlijk en met welke kostenposten krijg je te maken? Duidelijk is dat opgroeiende kinderen veel kosten met zich meebrengen.

De kosten van een baby

Een kind krijgen is een grote verandering, ook financieel. Een baby brengt nieuwe uitgaven met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de spullen die je voor een baby nodig hebt. Op de site van het Nibud lees je welke kosten daarbij komen kijken. Ook verandert je bestedingspatroon als je kinderen krijgt. Je inkomen verandert, omdat je misschien minder gaat werken. Je hebt meer boodschappen en verbruikt meer water en energie. Ook heb je nu misschien kosten voor kinderopvang.

Wil je weten of je straks nog rond kunt komen? Kijk dan naar de veranderingen in je inkomsten en uitgaven. Het is handig om een nieuwe begroting te maken. Hoe je dit doet en handige tips vind je op de site van het Nibud.

De kosten van een kind

Er is geen pasklaar antwoord te geven op de vraag wat een kind kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat één kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Als je meer kinderen hebt, lopen die kosten natuurlijk snel op. Op de site van het Nibud vind je veel informatie over de kosten die opgroeiende kinderen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld over wat een kind op de middelbare school kost of over de kosten van een studie. En over hoe je een alimentatie kunt vaststellen.

Hulp van de overheid

De overheid draagt op verschillende manieren bij aan de opvoeding in de vorm van toeslagen en tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag.

Sparen en schoolgeld

Hoe zet je geld opzij en spaar je voor later? Welke verzekeringen heb je nodig? Hier vind je antwoord op veelgestelde vragen. Ook krijg je advies en uitleg over je aansprakelijkheid.

Problemen met geld

Een goede financiële basis voorkomt veel narigheid. Het is belangrijk dat je niet meer uitgeeft dan er binnenkomt. Misschien kom je soms net wat geld te kort of misschien heb je ernstigere geldproblemen.