Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Motorrijden

Vanaf 18 jaar mag je kind autorijden en motorrijden.

Motorrijbewijs

Motorrijden mag alleen met een motorrijbewijs. Dit is het rijbewijs A. Er is een theorie-examen en een praktijkexamen. Jongeren die al een autorijbewijs, een rijbewijs B hebben, mogen meteen met de praktijklessen beginnen. Hebben ze dat niet, dan moeten ze eerst het theoriecertificaat A halen om te kunnen starten met de praktijklessen.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit twee delen: het examen voertuigbeheersing en het examen verkeersdeelneming. Verder gelden er kledingeisen op het praktijkexamen om motorrijders beter te beschermen.

Op welke motorfiets doe je examen?

Op welke motor je praktijkexamen mag doen, is afhankelijk van je leeftijd.

  • Jongeren onder de 21 jaar doen praktijkexamen op een lichte motorfiets (met een maximaal vermogen van 25 kW). Dit is de zogenoemde ‘categorie A beperkt’. Het rijbewijs is dan twee jaar geldig. Na twee jaar is het besturen van een zware motorfiets toegestaan zonder opnieuw examen te doen.
  • Jongeren van 21 jaar en ouder kunnen zelf kiezen voor een examen op een lichte motorfiets of een zware motorfiets. Dit is de zogenoemde ‘categorie A onbeperkt’. Wanneer ze kiezen voor een examen op een lichte motorfiets, mogen ze pas na twee jaar op een zware motorfiets rijden.