Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

In de auto

Vanaf 16,5 jaar mogen jongeren autorijlessen nemen. Vanaf 17 jaar mogen ze praktijkexamen doen en onder de 18 jaar mogen jongeren alleen rijden met een begeleider.

Beginnersrijbewijs

Vanuit de overheid worden er verschillende maatregelen genomen om jongeren ervan bewust te maken dat veiligheid in het verkeer belangrijk is. Zo is het beginnersrijbewijs ingevoerd om het aantal ongevallen met jonge automobilisten te verminderen. In de eerste vijf jaar na het halen van het rijbewijs worden beginnende automobilisten die gevaarlijk rijden strenger aangepakt. Als je je niet aan de regels houdt kun je een strafpunt krijgen van de politie. Bij twee strafpunten kan het CBR besluiten te gaan onderzoeken of je wel goed genoeg kunt rijden.

Autorijden moet je leren

Je kind heeft het rijbewijs gehaald, maar echt autorijden moet je kind nog leren. Jonge automobilisten moeten bijvoorbeeld nog beter leren om gevaren te herkennen op de weg. Door het vaak te doen, leert je kind dit het snelst. Na het halen van het rijbewijs kun je de eerste keren met je kind meerijden. Zo kun je zelf inschatten hoe je kind rijdt en kun je tips geven.

In het donker rijden

De meeste ongelukken met jongeren en autorijden gebeuren ’s nachts. Als jongeren net hun rijbewijs hebben, is het daarom niet verstandig dat ze meteen ook ’s nachts gaan rijden. Voordat je ze ’s nachts naar een discotheek laat rijden, kun je eerst zelf eens met hen in het donker gaan rijden.

Alcohol en drugs

Het is verstandig je kind uit te leggen dat alcohol en drugs absoluut niet samengaan met autorijden. Waarschuw dat dit niet alleen strafbaar is maar ook ongelukken kan veroorzaken. Er wordt door de overheid dan ook veel aandacht aan besteed, zoals de BOB-campagne.