Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Lactose-intolerantie

Heeft jouw kind regelmatig buikklachten? Overleg dan altijd met je huisarts. De kans dat je kind lactose-intolerantie heeft is erg klein. Bij kinderen komt dit bijna nooit voor.

Lactose en lactase

In moedermelk en zuigelingenvoeding zit lactose (melksuiker). Om de lactose te kunnen verteren is het enzym lactase nodig. Je darmen maken dit enzym. Bij de geboorte heeft elk kind voldoende lactase om de melksuiker te kunnen verteren. Bij enkele kinderen vermindert de aanmaak van het enzym na verloop van tijd. Het lichaam kan de melksuiker dan niet meer verteren.

Lactose-intolerant

Maken de darmen te weinig lactase aan, dan kunnen er klachten ontstaan door het eten of drinken van een gewone hoeveelheid melk en melkproducten. Dit heet lactose-intolerantie. Lang niet iedereen krijgt klachten. Soms hebben mensen wel een tekort aan lactase, maar merken ze daar niets van.

Heeft jouw kind buikklachten? Bijvoorbeeld buikpijn, kramp, misselijkheid, een opgezette buik, winderigheid of diarree? Praat erover met je huisarts. Die kan kijken wat er aan de hand is. Als je kind lactose-intolerantie heeft, dan kan de huisarts of diëtist je adviseren over de voeding van je kind. Laat nooit zelf voedingsmiddelen weg.