Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Je sociale leven verandert

Als je vader of moeder bent, verandert je sociale leven. Je moet wennen aan je nieuwe rol en bent vaak moe door de kortere nachten. Ook kost het energie om een balans te vinden tussen de zorg voor je kind, je sociale contacten, werk en vrije tijd.

Invloed van kind op sociaal leven

De leeftijd van je kind heeft invloed op je sociale leven. Veel ouders zoeken tijdens de zwangerschap steun bij andere (toekomstige) ouders of hun eigen ouders. Als het kind eenmaal geboren is, gaan ouders vaker om met andere jonge ouders. Dit geeft steun, omdat andere ouders vaak dezelfde gevoelens en belangstelling hebben. Het contact met familie wordt vaak sterker en met ‘oude’ vrienden zonder kinderen vaak (tijdelijk) minder.

Hoe ouder je kind wordt, hoe zelfstandiger hij of zij is. Dit zorgt ervoor dat je vaker dingen spontaan kan ondernemen met gezin en partner. Ook krijg je dan vaak meer tijd voor jezelf.

Steun van anderen is nodig

Steun van anderen zorgt ervoor dat ouders zich geliefd, gewaardeerd en verzorgd voelen. Het geeft je vaak meer zelfvertrouwen, het heeft een positief effect op je relatie met je kinderen en het zorgt voor een meer ontspannen houding in de opvoeding. Sociale steun zorgt ervoor dat ouders en kinderen zich beter voelen.

Hoe houd je je sociale leven op peil?

  • Praat met vrienden en familie over de veranderingen. Spreek af wat jullie prettig vinden en wat fijn is in het contact. Maak afspraken.
  • Je kind is belangrijk voor je en je praat er graag over. Soms kan het fijn zijn om ook over andere interesses te praten en over onderwerpen die jullie als vrienden/partner bezighouden.
  • Je kunt nieuwe mensen ontmoeten in dezelfde situatie als jij, bijvoorbeeld in een Mamacafé, ouder-kind zwemmen of voorlezen in de bibliotheek.

Op de hoogte via social media

Contact via sociale media, zoals Whatsapp of facebook, kan helpen. Het brengt je in contact met anderen. Het kan je ook onzeker of eenzaam maken omdat je ziet dat anderen veel contacten hebben en leuke dingen doen. Houd er rekening mee dat schijn bedriegt. Er worden immers vooral leuke gebeurtenissen gedeeld.