Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Emigreren

Emigreren is een grote beslissing. Wat betekent dit voor jou en je eventuele partner? Ga je alleen als je bijna volwassen kind ook meegaat, of ga je ook als je zoon of dochter achterblijft? Voor jongeren kan de keuze of ze wel of niet meegaan heel lastig zijn.

Stap naar onafhankelijkheid

Jongvolwassenen zijn nog steeds bezig hun eigen identiteit vorm te geven. Een nieuwe studie, een nieuwe baan, een nieuwe liefde; allerlei factoren spelen daarin een rol, evenals de bestaande vriendenkring en de band met hun ouders. In vergelijking met volwassenen hebben ze nog weinig verplichtingen. De meeste jongvolwassenen hebben grote verwachtingen en veel hoop voor de toekomst. Ze gaan steeds meer op eigen benen staan en groeien toe naar onafhankelijkheid.

Wel of niet mee-emigreren?

Als jongeren besluiten om mee te emigreren, betekent dit dat ze alles wat ze inmiddels hebben opgebouwd moeten achterlaten. Van de andere kant betekent het besluit om niet mee te gaan dat ze hun familie veel sterker moeten loslaten dan wanneer ze zelf op kamers zouden gaan wonen. Als ouder kun je je kind ondersteunen bij het nemen van die beslissing door samen op zoek te gaan naar informatie, bijvoorbeeld over de praktische gevolgen van emigratie voor je kind (scholing, rechten en plichten in het nieuwe land).

Open communicatie is van groot belang. Praat ook over je gevoelens en sta als ouder achter de beslissing van je kind, ook als je daar zelf moeite mee hebt.