Zwanger
Denk je dat je zwanger bent? Er zijn verschillende symptomen waaraan je een zwangerschap kunt herkennen. Als je weet dat je zwanger bent, is het goed om zo gezond mogelijk te leven. Let bijvoorbeeld op je voeding en laat genotmiddelen staan. Tijdens de zwangerschap word je begeleid door de verloskundige of gynaecoloog. Zij houden in de gaten of het goed gaat met jou en de baby. Maar hoe doen ze dat? En hoe ga je om met veranderingen van bijvoorbeeld je lichaam of binnen je gezin? Als je zwangerschap vordert, komt de bevalling steeds dichterbij. Maar hoe verloopt een bevalling eigenlijk? En welke spullen zijn nodig voor de bevalling en als de baby er is?
De baby voelen
Voor het eerst je baby in je buik voelen is een heel bijzonder moment. Voor de meeste moeders voelt het als vlinders of kriebels in de buik. Als je al eerder zwanger bent geweest, herken je het gevoel misschien eerder.
Wanneer kun je iets voelen?
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.
De bewegingen zijn in het begin nog zwak, maar worden sterker naarmate de baby groeit.
Ritme van je baby in je buik
Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin hij slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Tijdens het slapen beweegt je baby niet of nauwelijks, maar zodra je baby wakker is, is het actief. De meeste baby’s bewegen in de middag en in de avond.
Sommige baby's hikken veel in de baarmoeder. De ene baby is druk en de andere rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen en zegt niets over de hoe je kind straks is. In de loop van de zwangerschap raak je steeds meer gewend aan het bewegingspatroon van jouw baby.
Aan het eind van de zwangerschap
Niet iedere moeder voelt de bewegingen op dezelfde manier. Aan het eind van de zwangerschap worden de bewegingen meestal anders, want je baby heeft dan steeds minder ruimte en kan daardoor niet meer alle kanten op schoppen.
Wanneer naar de verloskundige?
Wanneer je geen of minder bewegingen voelt dan je gewend bent, kun je het volgende doen. Ga rustig zitten of liggen met je handen op je buik. Reageert je baby daar niet op zoals je gewend bent of ben je ongerust? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Wacht bij ongerustheid niet tot de volgende dag.
Neem ook contact op met je verloskundige of gynaecoloog wanneer je ongerust bent en merkt dat de bewegingen van je baby rustiger worden of anders zijn dan normaal.