Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Broekpoepen

De meeste kinderen zijn zindelijk als ze 4 jaar oud zijn. Door je kind potjetraining te geven, leer je het om op de wc te poepen. Toch kan het voorkomen dat je kind nog wel eens in de broek poept.

Sommige kinderen nemen niet de tijd om naar de wc te gaan, of negeren het gevoel dat ze moeten poepen. Dat is niet goed, want daardoor kunnen de darmen gaan verstoppen. Vraag je kind daarom regelmatig of het naar de wc moet.

Obstipatie

Kinderen die in hun broek poepen, hebben vaak last van verstopping (obstipatie). Poepen doet dan zeer, omdat de ontlasting hard en droog is. Deze kinderen gaan dan liever niet naar de wc en houden het op. Het gebeurt ook wel eens dat kinderen steeds kleine beetjes ontlasting verliezen in hun onderbroek. Meestal komt er daarnaast één keer per week zo’n enorme hoeveelheid ontlasting dat het moeilijk is weg te spoelen. Vlak voor het poepen heeft je kind dan buikpijn en minder eetlust.

Strenge zindelijkheidstraining

Het komt voor dat kinderen bang zijn om te poepen vanwege een strenge zindelijkheidstraining. Uit angst dat het niet zal lukken om de ontlasting op te houden, kunnen ze juist een vieze broek krijgen. Andere kinderen poepen in hun broek om (negatieve) aandacht te krijgen.

Hoe reageer je als je peuter in de broek heeft gepoept?

Het is belangrijk om niet kwaad te worden als je kind in de broek poept. Dit helpt over het algemeen niet; je kind wordt er alleen maar bang en meer gespannen van. Verder kun je je kind vertellen dat het naar de wc moet gaan als het aandrang voelt. Op dat moment zal het ook het gemakkelijkst gaan. Als je kind dat ervaart, zal de angst afnemen.

De poeppoli

Als kinderen lange tijd regelmatig in de broek poepen en de tips niet helpen, kan dat heel vervelend zijn. Wacht daarom niet te lang en vraag advies aan de huisarts of jeugdarts. Verder kun je contact zoeken met de poeppoli in het ziekenhuis bij jou in de buurt.