Iris op Pad: Naar de moestuin!

Ik zoek altijd nieuws dat interessant is om te delen op de website en de sociale media van Opgroeien in Parkstad. Dus toen ik een tijdje geleden iets las over een moestuinproject bij KDV Pompidoe & BSO de Spookjes van Humankind in Landgraaf werd ik nieuwsgierig en nam ik contact op met Danielle van Groen. Zij is vestigingsmanager van KDV Pompidoe. Ik vroeg haar of ik een keertje kon komen kijken naar hun moestuin en of zij mij meer wilde vertellen over dit project.

Zo fietste ik dus op een dinsdagmorgen naar KDV Pompidoe. Deze locatie is geen onbekende plek voor mij en bijna automatisch zette ik mijn fiets in het fietsenrek bij de hoofdingang. Maar het fietsenrek was verdwenen. De ooit zo saaie hoek was omgetoverd in een mooie moestuin en daar werd ik meteen heel blij van.

Hoe het begon

Even later zat ik met Danielle op een bankje in de zon en luisterde ik naar haar verhaal. Danielle vertelde dat het moestuinproject ontstaan is vanuit de wens om de speel- leeromgeving van Pompidoe nog meer vorm te geven, te vergroenen en te verrijken. Het groen moet daarbij een toevoeging zijn voor het spel en de ontwikkeling van de kinderen. De kinderen worden betrokken bij het proces van zaaien, planten, water geven, onkruid wieden. Zo zien ze hoe uit een nietig zaadje een grote courgette of pompoen groeit. Dit is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam voor hen. Groente groeit immers niet in de winkel!

Natuurlijk kon er niet worden gestart voordat de pedagogisch medewerkers naar hun mening werd gevraagd. Zien jullie de meerwaarde in van een moestuin? Wie wil meedenken? Wie gaat er meewerken? Op welke wijze gaan we dit aanpakken? Deze en nog veel meer vragen werden voorgelegd en besproken.

Anderen enthousiast maken

Ondersteund door het marketingteam van Humankind, door IVN en door Simons Eurlings, ‘De Moestuinman’ kon er worden gestart met het moestuinproject. Een minder mooie hoek van de grote buitenruimte voor de locatie werd uitgekozen. Deze moest worden omgetoverd naar een mooie moestuin. Eenmaal gestart werden er regelmatig foto’s en filmpjes gemaakt van de totstandkoming van de moestuin. Deze foto’s en filmpjes vormen samen een toolkit om andere BSO’s van Humankind door het hele land enthousiast te maken. Om hen te inspireren, zodat ook zij aan de slag kunnen gaan en een moestuin, klein of groot, kunnen realiseren op hun locatie. Daarnaast kunnen ouders worden betrokken en is inmiddels de aandacht getrokken van verschillende opa’s en oma’s op de ‘Opa & Oma dag’ bij Pompidoe.

Na dit project worden de kinderen nog meer betrokken bij verdere uitrol. Kinderparticipatie; meedenken, meebeslissen en meedoen staat hoog in het vaandel bij Humankind. Momenteel is er al een fijne samenwerking met basisschool Op Gen Hei en op termijn kunnen ook andere partijen bij dit project worden betrokken.

Ga eens kijken!

Ben jij nieuwsgierig geworden naar de moestuin van KDV Pompidoe & BSO de Spookjes?
Neem dan contact op met Danielle van Groen via daniellevgroen@humankind.nl of loop even binnen!