Iris blogt: Sinterklaas koopt lokaal

Ik zit met een bordje eten op de bank, want ik wil het niet missen: het Sinterklaasjournaal. Natuurlijk kan ik de uitzending op een later tijdstip bekijken, maar de grootste pret is natuurlijk het napraten met de kleinkinderen na afloop. Even videobellen en de laatste Sinterklaasnieuwtjes bespreken. Soms zet ik ook mijn schoen. Niet omdat ik zo graag die chocoladeletter wil hebben, maar omdat ik dan een leuke foto of een filmpje kan maken voor in de familie-app.

Zo stomen we lekker op naar 5 december en ineens realiseer ik me dat deze Sint nog maar twee weken de tijd heeft om cadeautjes in te slaan! Een tijdje geleden viel er al een dikke speelgoedcatalogus op onze deurmat. De kleinkinderen knipten en plakten verlanglijstjes. Desondanks valt het voor Sint niet mee om te kiezen.

Omdat ik liever de lokale winkels sponsor dan een webwinkel, ging ik met de lijstjes, mijn eigen ideeën en vol goede moed op pad. Het was alweer een tijd geleden dat ik in een speelgoedwinkel zocht naar een cadeautje en ik wist ook direct weer waarom. Wat een overdaad aan spullen: spellen, poppen, auto’s, knutselmateriaal en heel veel speelgoed waarvan je gewoon weet dat het kind er al op is uitgekeken voordat de batterij leeg is.

Verder zag ik dat er een extra stoomboot uit Spanje moet zijn meegekomen vol merchandise passend bij elke tv- of Netflixserie. Ik sloot de zoektocht naar cadeautjes af met een bezoek aan de Heerlense weekmarkt en tufte met twee volle fietstassen richting huis. Toen zag ik hem: die prachtige etalage! O ja, deze winkel, daar kocht ik toch al eerder die mooie houten auto en had ik niet hier die leuke handpop gekocht voor bij dat boek?

Ik parkeerde mijn fiets voorzichtig bij het raam en stapte naar binnen. Wat een mooi, duurzaam speelgoed. Knuffelzachte poppen, fijne kleurpotloden en waskrijtjes en die prachtige houten auto’s. Echt speelgoed dat de fantasie van een kind stimuleert, speelgoed waarmee je blijft spelen.

Ik mocht rustig rondkijken en toen ik vroeg welk speelgoed het meest geschikt was voor een bepaalde leeftijd, antwoordde de verkoopster achter de toonbank: “Maar natuurlijk mevrouw, ik sta hier al 35 jaar, aan mij kunt u rustig alles vragen over spelen en speelgoed.” Mijn fietstas zat helaas vol met prei, fruit, paprika en nog veel meer. Te vol, dus moet ik nog een keer terug. Maar dat vind ik niet erg. Hier gaat deze Sint wel slagen.

Ben jij als Sint of Piet nog op zoek naar mooi, leuk en duurzaam speelgoed? Ga dan naar zo’n échte speelgoed- of (kinder)boekenwinkel bij jou in de buurt. Daar zijn de bijzondere etalages. Daar is de kennis en de passie. Daar is oog voor duurzaamheid. Daar krijg je echte persoonlijke service en aandacht. Zo steun jij een lokale, hardwerkende ondernemer in plaats van een grote keten zoder binding met de buurt.

Deze blog verscheen een jaar geleden (2021) ook al eens op onze oude website en onze Facebook-pagina.