Iris blogt: Papadag

Ik hoor een vrolijk peuterstemmetje achter onze heg. Ons buurmeisje van twee is buiten en kan inmiddels al lekker ‘kletsen’. Af en toe antwoordt de zwaardere stem van haar vader. “Het is zeker papadag”, denk ik. Want ik weet dat onze buurman net zoals zoveel andere vaders een papadag heeft.

Mijn vader had geen papadag. Hij werkte het hele theaterseizoen zeven dagen in de week van tien tot vijf en dan weer vanaf zeven uur tot na de voorstelling. Soms had hij een zondagmorgen vrij, dan was er in de middag een kindervoorstelling en mochten mijn broertje en ik met hem mee.

Geen papadag dus, maar we hadden wel een dagelijks papa-uurtje. Na het avondeten had hij tijd voor ons. Eerst deden we samen de afwas. Dan zongen we vaak hele delen uit de opera of musical die op dat moment speelde in het theater. Hij vertelde over de artiesten en over de grappen die ze onderling uithaalden. Soms vroeg hij hoe het ging op school. Het maakte niet uit wat ik later wilde worden, dierenarts, verpleegster alles vond hij prachtig zolang ik maar niet naar de kunstacademie ging. “Kunstenaars zijn kunstenmakers lieverd, daar verdien je geen brood mee”, zei hij altijd.

Had ik zorgen of vragen, dan werden die vrolijk opgelost met ‘geeft niet, je kunt het’ of ‘het lukt vast wel’ en zongen we nog een lied. Mijn vader kon in de kleine woonkamer balletsprongen maken en pirouettes draaien als een volleerd ballerina en wij deden mee. Of we probeerden allerlei acrobatische toeren uit en keken naar zijn nieuwste goocheltruc. Toen ik zelf kinderen kreeg en terugkeek op mijn kinderjaren, begreep ik hoe belangrijk die uurtjes zijn geweest voor hem en voor mij.

Het invullen van het ouderschap kan je tegenwoordig op verschillende manieren combineren met je werk, je huishouden en je sociale contacten. Dat is fijn, maar soms zie je even niet meer waarmee je bezig bent. Het is goed om te weten dat de hoeveelheid tijd die je samen met je kind hebt niet het belangrijkste is, maar wel de kwaliteit van deze tijd. Momenten met oprechte aandacht. Samen iets doen zoals zingen, lezen, spelen of knutselen is van groot belang. Vergeet dan niet om de grootste stoorzender, de telefoon, even weg te leggen en geniet van het moment!