Iris blogt: de Luisterpiet hoort alles

Ik sta in de rij bij de kassa. Achter mij staan twee vrouwen met een volle winkelwagen. In de ene wagen zit een dreumes en tussen hen in dribbelt een peuter ijverig met zijn eigen minikarretje heen en weer. 

“Nou hij is er” verzucht de ene moeder tegen de ander. “Ja” antwoordt deze “en ik ben er maar wat blij mee. Niet luisteren is niks in de schoen en als ze vervelend zijn zeg ik gewoon: denk eraan de luisterpiet hoort alles! Het gesprek gaat daarna verder over zwarte, roet en gekleurde Pieten. Ik denk aan de tijd dat ik nog in de Sint en zijn Pieten geloofde. Ik zong elke avond braaf en blij de liedjes voor de Sint. Piet was nog roetzwart, maar hij kwam dan ook gewoon door de kachel de kamer binnen. Ik twijfelde daar geen moment aan want regelmatig lag er roet en rommel bij onze schoentjes. Ook vond ik eens een steenkool in mijn schoen toen ik een keer ‘niet lief’ was geweest.

Sint en Piet komen al lang niet meer door de schoorsteen. Tegenwoordig komen ze vaak door een raam dat op een kiertje staat en dat ze keurig weer sluiten als ze binnen zijn geweest. Sint heeft ook van heel veel voordeuren de sleutel hoorde ik onlangs mijn dochter tegen onze kleinzoon zeggen. En steenkolen in de schoen? Nee daar doet hij niet meer aan.

Maar ja, na een dag vol opvoedstress, na de zoveelste waarschuwing aan je kind, roep jij als moeder of als vader ook anno 2023 met een zucht van wanhoop: ”Denk erom, Piet hoort alles, straks krijg je niks in je schoen”. Het floept er zo uit, generatie na generatie. Straks zijn de Sint en zijn Pieten weer het land uit, hoe pak jij de opvoeding van je kind dan aan? 

Kijk eens verder op deze website. Daar staan ook voor jou handige opvoedtips of stel daar (anoniem) jouw opvoedvraag!