Iris blogt: De Kerstboom

Het is bijna Kerstmis en tijd om de kerstboom op te zetten. Bij ons thuis is dat een jaarlijkse herhaling van plezier en ergernisjes die doorgaans beginnen bij het uitzoeken van de boom.

Zo stonden mijn lief en ik ook dit jaar weer in het tuincentrum, op zoek naar de mooiste boom. Mijn lief is groot, dus voor hem is een boom snel te klein, bij mij is het net andersom. Dan moeten de takken vol zijn, maar ook weer niet te vol, want dan passen de kerstballen er niet allemaal in. Zo bekeken we de ene na de andere boom totdat we eindelijk besloten: dit is hem.

Bij de auto bleek al snel dat ook dit jaar de boom best groot was. Eenmaal thuis paste hij gelukkig precies in de kamer. De plek was snel bepaald, alleen moest er wat geschoven worden met kast en stoel, maar daar stond hij dan; op de beste en veiligste plek in de kamer.

Vooral dat laatste vind ik altijd heel belangrijk met zoveel mensen in huis rond en tijdens de feestdagen. Ieder jaar ben ik weer bezorgd, de boom mag echt niet omvallen want hij draagt een kostbaar bezit: kerstballen.

De kerstballen zijn heel bijzonder, want ik mocht als kind elk jaar een kerstbal uitzoeken zodat ik een bijzondere collectie kerstballen had toen ik trouwde. Na het overlijden van mijn grootouders en later mijn schoonouders, erfden wij de kerstballen. Sommigen zijn wel 80 jaar oud! En ik kan het echt niet laten, ieder jaar koop ik er weer een kerstbal bij.

Zo is onze kerstboom een bonte verzameling van heel oude, nieuwe, bonte, grote en kleine ballen, ieder met een eigen verhaal.

Straks sta ik met al mijn lieverds om mij heen de boom te bewonderen en komen de verhalen, zijn we allemaal weer even samen.

Voor mij is dat dit jaar extra bijzonder, want zowel mijn vader als ik werden dit jaar ernstig ziek. Het werd een pittig jaar voor ons, maar gelukkig met een goede afloop.

Na zo’n jaar kijk je heel anders tegen de dingen aan. Geen kerststress over “wat gaan we eten, hoe kom ik aan drie kinderstoelen, waar gaat iedereen slapen, is mijn huis wel schoon genoeg, zijn alle boodschappen binnen?”

Dat is allemaal niet echt belangrijk. En de boom? Natuurlijk staat onze boom ook dit jaar stevig, maar anders dan andere jaren zal ik niet bezorgd zijn maar denken: “Als hij omvalt, so what? Herinneringen zitten in mijn hart en gaan nooit stuk.”