Iris blogt: De jeugd van tegenwoordig

Iedereen heeft vooroordelen, iedereen wordt wel ‘geprimed’ door wat in de krant of op sociale media staat. Ik ook, zo merkte ik onlangs.

Ik ga even met de fiets boodschappen halen in het winkelcentrum bij ons in de buurt. Bij de fietsenstalling voor de winkel staat een aantal jongeren: luid pratend, breed gebarend, hoodies aan, sigaretje in de mond, blikje fris in de hand. Ik aarzel, het zijn veel stoere jongeren en ze maken veel geluid, maar het is ‘mijn’ fietsenstalling dus ik rijd er toch naartoe en parkeer mijn fiets. Ondertussen hoor ik dat de toon van het gesprek wel luid en stoer is, maar ze plannen gewoon een feestje. Als ze klaar zijn, verdwijnen ze allemaal een andere kant op. Ze gooien hun lege blikjes keurig in de afvalbak. Kijk, dat had ik niet verwacht.

Even later kom ik terug met mijn tassen vol boodschappen. Zoals wel vaker, sta ik te puzzelen hoe ik alles in de fietstas kan krijgen. Ondertussen komt er een auto in volle vaart de parkeerplaats opstuiven. De deuren staan bijna bol van de bassen. Met gierende remmen parkeert de auto vlak voor de ingang van de winkel. De deur vliegt open en er springt een net 18-jarige uit terwijl de muziek lekker door bonkt.

Met een zwaai gaat de achterklep van de auto open. Behendig haalt de jongen er een rollator uit. Met de ene hand zet hij hem klaar, met de andere hand opent hij de passagiersdeur van de auto. Een iel opaatje stapt op de golven van de muziek uit de auto.

“Dat was vet hè? En nu even samen boodschappen doen ouwie.”

Jongeren, er verschijnen regelmatig zorgelijke artikelen in de krant over hun negatieve gedrag, maar laten we ook een keer iets positiefs over ze vermelden. Want jongeren die de wereld op een positieve manier kleur geven, zijn er ook!