Basisschoolkind

Je kind ontwikkelt zich razendsnel op allerlei gebieden, zoals lichamelijk en sociaal-emotioneel. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en de gezondheid van je kind. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je kind beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je kind wordt, hoe dichterbij de middelbare school komt. Welke school moet je kiezen? En hoe ga je eigenlijk om met media?

Vloggers en vloggen

Vlogs zijn korte films op Youtube waarin jongeren een kijkje geven in hun leven. Het kijken van vlogs is heel populair en kan heel leuk zijn. Maar het kan ook problemen met zich meebrengen.

De invloed van vlogs kijken

Veel ouders hebben zorgen over de vlogs die hun kinderen kijken. Dit kan zijn omdat er in de vlogs veel wordt gescholden of omdat de jongeren in de filmpjes dingen doen waarvan je niet wilt dat jouw kind het nadoet. Als je wilt weten of de vlogs die je kind kijkt schadelijk zijn, kun je het beste eens meekijken. Jij weet zelf het beste wat je geschikt vindt en wat niet.

Vlogs verbieden

Het verbieden van vlogs kijken kan bijna niet. Kinderen gaan hierdoor andere manieren zoeken om toch te kunnen kijken. Het is wel belangrijk om regels te geven. Vertel je kind bijvoorbeeld dat het zich netjes moet gedragen bij het plaatsen van een reactie onder een vlog. Geef ook aan dat je af en toe wilt meekijken.

Reclame in vlogs

Door naar vlogs te kijken, krijgen kinderen veel reclame te zien zonder dat zij door hebben dat het om reclame gaat. Vloggers met veel volgers worden door bedrijven gevraagd hun producten te laten zien of te gebruiken in hun video’s. Deze vloggers worden influencers genoemd: ze hebben invloed op de kijkers van hun filmpjes. De Reclame Code Commissie verplicht vloggers en influencers sinds enige tijd om te vermelden dat ze reclame maken, door bijvoorbeeld de hashtag #ad toe te voegen aan de video. Helaas houdt nog niet iedereen zich hieraan. Omdat kinderen erg gevoelig voor reclame kunnen zijn, is het goed om dit in de gaten te houden. Praat erover met je kind en pas bijvoorbeeld op dat de vlogs geen invloed hebben op het eetgedrag.

Zelf vlogger worden

Vloggen is zo populair geworden dat sommige kinderen vanaf een jaar of 10 zelf ook willen vloggen. Ze willen hiermee bekend worden en geld verdienen. Er zijn een aantal dingen die je met je kind kunt bespreken hierover:

  • De reacties die onder een vlog worden geplaatst, zijn niet altijd leuk. Je kind moet hier mee om kunnen gaan. Geef aan dat je daarbij wilt helpen.
  • Zeg tegen je kind dat je zelf ook af en toe zal meekijken hoe het eraan toegaat. Vraag om de inloggegevens, zodat je zelf de reacties kunt beheren.
  • Maak je kind duidelijk dat geld verdienen met vlogs meestal niet lukt. Proberen mag natuurlijk wel.
Mijn kind is influencer, hoe ga je ermee om als je kind veel volgers heeft?
Bron: NJI
In deze video delen de ouders van Janne (11 jaar en 155.000 volgers) hun ervaring. Een deskundige van het Nederlands Jeugdinstituut geeft er tips bij.

Kijk voor meer informatie over de regels van het vloggen op Ouders.nl.