Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Veilig met hete dranken

Kinderen hebben een dunne huid. Ongelukken met hete vloeistoffen kunnen bij kinderen ernstige brandwonden veroorzaken. Houd daarom hete dranken uit de buurt van je kind. Kinderen vanaf ongeveer 2 jaar kun je uitleggen dat bijvoorbeeld thee en soep heet zijn. Jongere kinderen begrijpen dit nog niet.

Veiligheid aan tafel

  • Zet hete vloeistoffen zoals soep of jus op een plek op de tafel waar je kind er niet bij kan.
  • In plaats van een tafelkleed kun je beter placemats gebruiken. Een tafelkleed is voor een kind namelijk heel verleidelijk om aan te trekken, met alle gevolgen van dien.
  • Let extra goed op in de keuken als je aan het koken bent. Zorg ervoor dat je de stelen van pannen naar achter draait en gebruik zoveel mogelijk de achterste kookplaten/-pitten. Zorg er ook voor dat je nergens over kunt struikelen als je met hete pannen moet lopen, om te voorkomen dat je per ongeluk de inhoud over je kind morst.

Koffie en thee

  • Zet hete thee of koffie op een plek waar je kind er niet bij kan.
  • Drink geen hete thee of koffie met je kind op schoot of op de arm! Kinderen kunnen onverwachte bewegingen maken.
  • Thee of koffie kun je het best in een goed afsluitbare thermoskan gieten. Een thermoskan wordt aan de buitenkant niet heet en is voor je kind minder gemakkelijk te openen.
  • Een tafelkleed kan heel gevaarlijk zijn. Je kind kan eraan trekken en zo een kop of pot hete drank over zich heen krijgen. Vooral als je kind net leert om te staan, bestaat het risico dat het zich probeert op te trekken aan het tafelkleed.
  • Zorg dat je kind niet bij het snoer van het koffiezetapparaat of de waterkoker kan en leeg de waterkoker na gebruik.