Jongvolwassene

Je kind wordt steeds volwassener. Dat betekent ook dat je kind zich steeds meer ontwikkelt, zowel lichamelijk als sociaal. Als ouder ben je vaak continu bezig met opvoeden en begeleiden. Maar kun je doen als je te maken krijgt met ongewenst gedrag, zoals stelen, gokken of agressie? Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je je kind loslaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind gezond leeft, gezond eet en zich veilig in het verkeer gedraagt? Als het eindexamen in zicht is, kiest je kind een vervolgstudie. Hoe kun je daar als ouder bij helpen? En wat als je kind op zichzelf wil wonen en wil gaan werken?

Stelen en vandalisme

Vandalisme is met opzet iets beschadigen of kapotmaken van een ander. Voorbeelden van vandalisme zijn een busje beschadigen of vuilcontainers in brand steken. Vandalisme is strafbaar. De politie treedt er vaak hard tegen op.

Diefstal

Diefstal komt veel voor onder jongeren. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om iets meenemen uit een winkel of een gestolen fiets kopen of verkopen. Jongeren staan er soms niet voldoende bij stil dat die spullen van een ander zijn.

Strafbaar

Vandalisme en diefstal zijn strafbaar. Jongeren vanaf 18 jaar die betrapt worden, krijgen een geldboete of een gevangenisstraf volgens het strafrecht voor volwassenen. Alle straffen die je ooit hebt gekregen, worden bijgehouden in een strafblad. Met een strafblad kom je voor bepaalde banen niet meer in aanmerking.

Wat kun je als ouder doen?

Sommige jongeren vinden het stoer om dingen te doen die niet mogen, zoals spullen kapotmaken of stelen. Als je vermoedt dat je zoon of dochter zich wel eens schuldig maakt aan diefstal of vandalisme, kun je het volgende doen.

  • Praat erover met je kind.
  • Vertel dat je een strafblad krijgt door stelen of vernielen.
  • Leg uit dat een strafblad nadelige gevolgen heeft voor je toekomst.