Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Reizen met je baby

Reizen met je baby is een hele onderneming en vraagt behoorlijk wat voorbereiding.

Warm klimaat

Als je naar een warm land gaat, is het belangrijk om goed op de gezondheid van je baby te letten en je voor te bereiden op andere temperaturen dan je baby gewend is.

Infectieziekten

In landen met een warm klimaat heersen vaak meer ziekten. Daarom is het belangrijk om van tevoren de huisarts of de afdeling Reizigersvaccinatie van de GGD te vragen welke inentingen je baby nodig heeft. Jonge kinderen zijn heel kwetsbaar voor infecties. Kijk voor meer informatie over vaccinatie adviezen op de website van het Landelijk Coordinatiecentrum Reizigersadvisering: LCR.nl.

Water drinken

Tijdens de gehele vakantie is het verstandig om veel water te drinken tegen uitdroging door hitte. Is de baby nog jonger dan 6 maanden? Geef hem dan nog geen water, dat kunnen de nieren nog niet aan. Verdeel de borstvoeding of kunstvoeding goed over de dag.

Gebruik in het buitenland voor het maken van de flesvoeding voor de zekerheid gekookt water. Als het kraanwater niet geschikt is, koop dan mineraalwater zonder prik. Bewaar de geopende fles in de koelkast en maak hem in een paar dagen op. Gebruik licht gemineraliseerd mineraalwater. Geschikte soorten zijn bijvoorbeeld: Bar-le-Duc, Spa reine (blauw) en Evian.

Vooral voor baby’s is uitdroging heel gevaarlijk. Je kunt bij de apotheek of de drogist vochtregulerende middelen (ORS) kopen. Die kun je gebruiken als je baby veel vocht verliest door diarree. Blijf in de schaduw en houd je kind zo veel mogelijk uit de zon.

Vliegen met een baby

Vliegen is niet gevaarlijk voor een baby, probeer wel zo veel mogelijk het normale voed- en slaapritme aan te houden. Als je gaat vliegen met je baby, is het verstandig om van tevoren informatie op te vragen bij de vliegmaatschappij over reizen met baby’s en welke regels de maatschappij hanteert voor babyvoeding, (hand)bagage, kinderwagens en maxicosi’s. Soms zijn er speciale babybedjes aanwezig, zogenaamde ‘bassinets’. Geef kinderen jonger dan twee jaar geen slaapmiddel.

Opstijgen en landen

Tijdens het opstijgen en het landen krijg je meestal last van je oren. Ook je baby kan hier last van krijgen. Omdat baby’s hun oren nog niet kunnen ‘klaren’, is het verstandig je baby tijdens het opstijgen en landen te laten slikken of zuigen. Je kunt hem bijvoorbeeld laten drinken of een speen geven.

  • Is je baby verkouden, geef hem dan een halfuur voor het opstijgen en landen neusspray.
  • Heeft je kind oorontsteking, dan is het verstandig om eerst met de huisarts te overleggen wat je het best kunt doen.