Peuter

Peuters ontwikkelen zich razendsnel. Zo gaan ze beseffen dat ze een eigen persoon zijn en kunnen steeds beter praten, denken en onthouden. Als ouder ben je druk met het opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je peuter. Je wilt natuurlijk ook dat je kind gezond eet. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Je peuter speelt en beweegt graag en gaat regelmatig op ontdekkingstocht. Je wilt natuurlijk dat je kind overal veilig kan gaan en staan. Maar hoe zorg voor je voor een veilige omgeving? Hoe ouder je peuter wordt, hoe dichterbij de basisschool komt. Hoe kies je een juiste school?

Reisziekte

Reisziekte is een verzamelnaam voor klachten als wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte.

Door de ongecontroleerde, schokkerige en plotselinge bewegingen raakt het evenwichtsorgaan verstoord en kun je misselijk worden. Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren in pretparken, attractieparken en op de kermis.

Symptomen van reisziekte

Reisziekte komt het meest voor bij jonge kinderen. Je kind kan bijvoorbeeld misselijk worden tijdens een autorit. Andere symptomen zijn hoofdpijn, overgeven, moeheid en duizeligheid. Je kind voelt zich over het algemeen niet lekker. Bij lange reizen kan het gebeuren dat je kind went aan het gevoel waardoor de symptomen afnemen.

Reisziekte voorkomen

Om reisziekte te voorkomen, of ervoor te zorgen dat de verschijnselen minder last geven, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

  • Laat je kind niet te veel eten en drinken de avond voor vertrek.
  • Laat je kind tijdens de reis met kleine slokjes drinken en licht verteerbaar voedsel eten. Zorg dat je kind geen lege maag heeft. Vet eten of zure vruchten kunnen misselijkheid erger maken.
  • Zoek een plaats voor je kind waar zo weinig mogelijk beweging is (op een boot is dat midden op het dek, in het vliegtuig bij de vleugels en in de auto is dat voorin met goed zicht op de weg).
  • Zorg voor frisse lucht in de auto.
  • Vermijd tabaksrook, dieseldampen, autogassen en scherpe of onaangename geuren.
  • Het kan helpen om je kind af te leiden met spelletjes en muziek. Een boekje lezen verergert vaak de symptomen.
  • Probeer of je je peuter kunt laten slapen.

Behandeling van reisziekte

Wanneer de voorzorgsmaatregelen niet of nauwelijks helpen, kun je erover denken om je kind geneesmiddelen te geven tegen reisziekte. Dat kan als je kind ouder is dan 2 jaar. Bij de apotheek of de drogist zijn deze middelen verkrijgbaar. Op de bijsluiter staan eventuele bijwerkingen en welke dosering geschikt is voor je kind.

Op Thuisarts.nl lees je meer over reisziekte bij kinderen.