Ouderschap

Ouderschap is meer dan alleen opvoeden en ouder zijn. Je voedt niet alleen je kind op, maar ook je relatie verandert. En als je een baan hebt, moet je de zorg voor je kind combineren met je werk. Maar naast je werk en je gezin heb je ook sociale contacten die je graag wil onderhouden en moet je je financiële zaken regelen. Hoe combineer je dit allemaal? En wat komt er allemaal op je af als er problemen in het gezin zijn of als je een zorgintensief kind hebt?

Psychische en verslavingsproblemen

Je wilt als ouder het beste voor je kind maar als je psychische of verslavingsproblemen hebt, valt opvoeden soms niet mee.

Ouders met psychische problemen of een verslaving

Voor een kind is het niet gemakkelijk om op te groeien met een ouder die psychische problemen heeft of verslaafd is. Het is bekend dat kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen zelf ook vaak problemen krijgen zoals gedragsproblemen en psychische problemen. Het goede nieuws is dat je daar als ouder iets aan kunt doen.

Zo is er een cursus om de beste ouder te zijn die je kunt zijn, ondanks je eigen kwetsbaarheden. En er zijn vriendengroepen voor je kind waarin ze leren hierover te praten en samen leuke dingen doen.

Volg een online opvoedcursus

Als je zelf last hebt van een psychisch probleem of een verslaving, of als je partner daar last van heeft, is het mogelijk een online opvoedcursus te volgen via KopOpOuders.nl. Daar kun je ook informatie en advies krijgen en met andere ouders praten op het forum. Of zoek hulp via de huisarts of de jeugdgezondheidszorg.

Lotgenoten voor kinderen en jongeren

Je kind kan ook naar een eigen KOPP- of KVO-groep. Deze afkortingen staan voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen. Het zijn groepen van kinderen die ouders hebben met psychische of verslavingsproblemen. Er zijn groepen voor iedere leeftijdscategorie.

Tijdens de bijeenkomsten ontmoeten kinderen elkaar en kunnen ze hun ervaringen delen. Zo leren ze de situatie beter te begrijpen. Ook is er natuurlijk aandacht voor hoe je moet omgaan met problemen, die ontstaan zijn door de situatie thuis. Vraag je huisarts of de jeugdgezondheidszorg naar informatie over een groep bij jou in de buurt. Op YouTube.com vind je introductiefilmpjes om een indruk te krijgen van een groep.

Informatieboekjes

Op Trimbos.nl download of bestel je Informatieboekjes KOPP/KOV. De boekjes bevatten informatie, ervaringsverhalen, tips, extra websites en opdrachten om samen te doen. Er zijn twee voorleesboekjes, twee boekjes voor kinderen en jongeren om zelf te lezen en twee boekjes voor (toekomstige) ouders. Daarnaast bestaan er 11 informatiekaarten met uitleg voor kinderen over verschillende soorten psychische problemen of verslavingen van hun ouder.

Meer lezen?

Kijk voor meer informatie op de site voor kinderen van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen: Koppkvo.nl.