Baby

Het is een bijzonder moment als je vader of moeder bent geworden. De tijd na de bevalling heet de kraamtijd. Als moeder word je goed in de gaten gehouden door de verloskundige, kraamverzorgende of arts. Pasgeboren baby’s hebben de eerste tijd qua voeding niet veel meer nodig dan borstvoeding of flesvoeding. Je baby ontwikkelt zich het eerste jaar razendsnel. Ze leren veel en vinden het bijvoorbeeld leuk om samen met je te spelen. Als ouder ben je veel bezig met opvoeden, het gedrag en het verzorgen van je baby. Je doet de baby in bad, verschoont de luier en probeert de verschillende signalen die je baby geeft te herkennen en te begrijpen.

Baby optillen

Til je baby liever niet op onder zijn oksels, maar leg een hand onder zijn nekje en een hand onder z’n billetjes. Dat geeft hem een veilig gevoel en zo bouwt hij vertrouwen op.

Een veilig gevoel

In de baarmoeder was weinig ruimte. Na de geboorte is je baby terechtgekomen in een grote ruimte. Daarin kan hij zich verloren voelen. Het is dus belangrijk om de ruimte om hem heen kleiner te maken. Bijvoorbeeld door je baby te laten slapen in een slaapzak, maar ook door de manier waarop je hem optilt.

Niet onder de oksels optillen

Als je je baby onder de oksels oppakt, bungelen zijn lijf en benen in de lucht. Dat voelt voor je kind alsof het in een achtbaan zit. Je baby heeft geen idee wat er gaat gebeuren. Misschien verstijft hij wel van schrik. Zorg er dus steeds voor dat je baby zich geborgen voelt.

Contact maken

Praat tegen je baby voordat je hem of haar oppakt. Noem zijn naam en vertel wat je gaat doen: “Hallo Stijn, ik ga je uit bed tillen.” Langzaam aan krijgen deze woorden betekenis voor je kind. Het gaat herkennen wat er gaat gebeuren. En dat voelt veilig.

Geborgen optillen

Til je baby op door een hand onder zijn billen te schuiven; je duim rust in zijn lies. Je andere hand leg je onder de schouderbladen, zodat je daarmee de nek en bovenrug ondersteunt.

Neerleggen doe je op dezelfde manier. Laat eerst de billen de ondergrond raken en laat daarna het lijf en hoofd voorzichtig zakken.