Iris blogt: Vier de vrijheid!

Mijn moeder was getekend door de oorlog. In haar achterhoofd speelde altijd ergens de gedachte dat je niemand kon vertrouwen. Altijd was er een voorraad levensmiddelen in de kelder, voor het geval dat. Altijd legde ze uit wat de beste plek in huis was om te schuilen. Altijd zat er ergens dat vonkje angst. Angst dat er weer een oorlog zou komen met geweld, verraad en honger. Altijd was er die spanning rond deze meidagen en altijd zei ze: “Denk eraan dit mag nooit meer gebeuren.”

Ik ben blij dat zij deze 4 & 5 mei niet meer mee hoeft te maken. Hoewel we in ons land nog in vrede kunnen leven, is er in 2022 weer oorlog in Europa. Dichtbij zijn er weer mensen op de vlucht voor geweld en honger. Op de vlucht voor het gevaar om verraden te worden omdat ze een mening hebben, die niet hetzelfde is als de mening van de mensen aan de macht. Mensen die krassen oplopen door oorlog, of erger.

Mijn moeder zei altijd: “Je mag, je moet het altijd zeggen als je het ergens niet mee eens bent of als je iets onrechtvaardig vindt. Doe dat netjes en zorg dat je niemand opzettelijk kwetst.”

Nederlanders mopperen heel wat af. Over alles en niks hebben we een mening. We vinden het hebben van deze mening zo belangrijk dat we hem te pas en te onpas uiten, zonder erbij na te denken dat we hierbij ook weleens heel onhandig over grenzen heen gaan of (groepen) mensen kwetsen. Wij leven in vrijheid, maar we gaan soms wat slordig met onze vrijheid om.

Sta dit jaar op 4 mei bewust stil bij iedereen die slachtoffer was en is van oorlogsgeweld en bij iedereen die niet in vrijheid kan leven of zijn mening kan uiten. En vier dan op 5 mei niet alleen onze vrijheid, maar denk ook na over wat jij kunt doen om onrecht tegen te gaan.