Iris blogt: Mjammie

Zoals elke morgen check ik mijn Facebook-pagina voordat ik aan het werk ga. Ik volg een aantal groepen en op een daarvan tref ik het volgende berichtje aan: ‘Zo staan dus de insecten vermeld op de ingrediëntenlijst’. Ik lees direct verder: ‘Vanaf 23 januari 2023 mogen er krekels, sprinkhanen en meelwormen worden toegevoegd aan voedingsproducten.’

Insecten eten

Mijn hoofd gaat even in standje error. Het is januari, het is zeker geen 1 april, dus het kan geen grap zijn. Nu weet ik dat ik niet zomaar alles moet geloven wat op Facebook staat dus ik ga direct op zoek naar meer informatie. Op onder andere de website retaildetail.nl lees ik dat vanaf vorig jaar februari drie insectensoorten zijn toegelaten voor menselijke consumptie (om op te eten dus). Voor de liefhebber: de treksprinkhaan, de gele meelworm en de huiskrekel. Vanaf vandaag mag ook het poeder van de huiskrekel en kleine meelworm worden verwerkt in voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld brood, pasta, koekjes bier en chocolade.

Een goede ontwikkeling?

Dit moet ik even laten bezinken. Het is bekend dat insecten een voedzame en gezonde eiwitbron zijn. Ook zijn ze eenvoudiger en goedkoper te kweken, stoten ze minder broeigassen uit en hebben ze minder water en landbouwgrond nodig dan koeien, varkens en kippen. Eigenlijk een goede ontwikkeling, maar toch…

Insecten voor consumptie zijn te koop in de groothandel, de delicatessenwinkel of via het internet. Eerder hield ik al eens aarzelend mijn hand boven een schaal geroosterde sprinkhanen om hem toch terug te trekken. Ik durfde niet te proeven. Mijn verstand zegt dat dit onzin is. In heel veel landen is het normaal om insecten te eten. Alsof garnalen er zo smaakvol uitzien?! En echt blij word ik ook niet van die grote scampi’s op mijn bord die mij met kleine zwarte kraaloogjes aanstaren. Laf eet ik deze diertjes liever ontdaan van alle sprietjes en pootjes. Zoals al het vlees veilig onherkenbaar.

Dat insecten als lekkernij worden aangeboden, vind ik geen probleem. Waar ik moeite mee heb, is dat dit kleine grut vanaf nu als poeder mag worden verwerkt in mijn (en jullie) eten. Je zult er vast niks van merken, wie weet is het zelfs gezonder dan andere toevoegingen. Maar het is weer een toevoeging waar ik niet om heb gevraagd. Een extra reden om de etiketten goed te lezen.

Meel van meelworm

En wat vind jij? Kan ik aan de bakker vragen: “Is dit brood gebakken van meel met of zonder meelwormen?”

Maakt het jou iets uit of er insectenpoeder in je eten zit?

Bron: https://www.retaildetail.nl/…/europeanen-mogen-nu-ook…/