Iris blogt: Lipgloss in de kleuterklas

Ik zit lekker te lezen en zie vanuit mijn ooghoek dat er een berichtje verschijnt in onze gezinsapp. Het is een stukje uit de ouderbrief van de school van onze kleinkinderen.  “We zien in beide kleutergroepen dat er steeds vaker lipgloss en lippenbalsem mee naar school genomen wordt. Het zou fijn zijn wanneer er alleen lippenbalsem wordt meegenomen als dit ook echt nodig is.”

“Lipgloss in de kleutergroep!” reageert mijn lief verschrikt. We vinden er wat van. Al snel volgen er linkjes naar artikelen op verschillende websites. Ik lees dat ouders haast onmerkbaar worden beïnvloed door producenten van verzorgingsproducten. Reclames laten ons geloven dat bepaalde producten erbij horen. Dat ze nodig zijn voor onze gezondheid en voor de gezondheid van onze kinderen. Influencers beïnvloeden kinderen al op jonge leeftijd via TikTok en YouTube.

Al dat douchen, baden en daarna smeren met verschillende producten is nu net niet goed voor de huid. De natuurlijke beschermlaag verdwijnt. Zo krijg je juist klachten als puistjes of eczeem. Een gezonde huid heeft niet veel nodig. Zeker een kinderhuid niet. Elke dag douchen of in bad is ook overbodig. Gewoon wassen met milde zeep of alleen water en zo nodig smeren met een vette neutrale crème. Het enige waarmee we wel moeten smeren is zonnebrandcrème!

Lipgloss is helemaal hip, ook bij hele jonge kinderen, maar de huid van je lippen droogt ervan uit. Jouw kind krijgt door het likken langs de lippen en door het drinken telkens een kleine hoeveelheid lipgloss binnen. Dus ook stofjes die je liever niet binnenkrijgt.

Kleuters spelen vaak spelletjes waarbij ze doen alsof. Ze spelen ‘winkeltje’, ‘vadertje en moedertje’ of ‘schooltje’. Zo ontwikkelen ze hun fantasie en creativiteit en leren ze omgaan met de echte wereld. Verkleedkleren en schminken horen daarbij. Laat je kind tijdens het spelen een enkele keer lipstick opdoen, of wat make-up.

Je kind ziet dat mama zich voor een feest of bijzondere gelegenheid extra mooi maakt en natuurlijk kan mini-you dan ook een beetje meedoen. Maar dagelijks lipgloss mee naar school?

Laat kleine meisjes vooral een tijdje kleine meisjes blijven en maak er geen minivrouwtjes van. Leer je kind dat TikTok en YouTube niet de echte wereld zijn.  Het is aan jou om je kind in de echte wereld te laten opgroeien met het besef dat ze mooi zijn, van binnen en van buiten. Daar is geen lipgloss voor nodig.