Hulp bij scheiding: het Juridisch Loket

Het Juridisch Loket geeft gratis juridisch advies. Op de website https://www.juridischloket.nl/ helpen we jou met informatie, tips en voorbeeldbrieven. Wij kunnen je ook persoonlijk advies geven. Onder andere bij vragen over relatieproblemen en echtscheiding. Dan zijn wij het zogenaamde echtscheidingsloket.

Relatieproblemen

Bijna elk stel heeft zo nu en dan relatieproblemen. Zo komen deze problemen in relaties regelmatig voor:

 • Vervreemd raken van elkaar
  Als het leven verandert, verandert de relatie niet altijd mee. Het krijgen van kinderen heeft bijvoorbeeld veel invloed. Ook een nieuwe studie of baan kan veel impact hebben. Elke partner doet wat hij kan, maar heeft ook een eigen leven. En soms wordt dat eigen leven steeds groter en het gezamenlijke leven steeds kleiner. Dat kan een tijdje zo doorgaan, totdat een van de twee zich afvraagt ‘Hoe doen we het samen eigenlijk?’
  • Het is alsof ik al een paar afslagen genomen heb in de relatie. Ik denk vooruit, organiseer en regel. Ik doe dat nu al zo lang alleen, dat ik het net zo goed echt alleen kan doen.
  • Ik voel me al zo lang eenzaam in deze relatie. Nu het vrijen ook nog stopt, voel ik me waardeloos en niets meer voorstellen als partner.
 • Verliefd op iemand anders
  Als een van de twee verliefd wordt op een ander, ontstaat vaak de angst dat diegene weg gaat. En als de verliefdheid leidt tot vreemdgaan, wordt het lastiger om elkaar te vertrouwen.
 • Persoonlijke problemen
  Een psychisch probleem zoals een verslaving of depressie, kan zwaar drukken op een relatie. Vooral als de partner zich verantwoordelijk voelt om het probleem van de ander op te lossen.

Wel of niet scheiden?

Wil je de relatie redden? Zoek dan hulp als jullie er samen niet uitkomen, bijvoorbeeld van een relatietherapeut of coach. Zij kunnen jullie een spiegel voorhouden en helpen bij het doorbreken van negatieve patronen. Ook als jullie uiteindelijk toch besluiten uit elkaar te gaan, kan het helpen dat jullie op deze manier in gesprek zijn gebleven.

Twijfel over scheiden heeft soms ook praktische oorzaken:

Bang om minder geld over te houden
Lukt het niet om alleen rond te komen en de kosten te betalen? Misschien heb je recht op bijstand of huurtoeslag als je gaat scheiden.

Jullie bouwden samen veel op
Het is lastig om jullie huis en spullen te verdelen en/of weg te doen.

Scheiden past niet bij jullie geloof
Sommige mensen scheiden daarom alleen van tafel en bed.

Scheiden brengt je verblijf in Nederland in gevaar
Scheiden kan gevolgen hebben voor je verblijfsvergunning.
Het Juridisch Loket kan hierover advies geven: CONTACT

Beslissen om te scheiden

Besluiten jullie om te scheiden? Bekijk vooraf wat je tegen kunt komen in het proces van een scheiding. En bedenk hoe je het in jouw situatie aanpakt. 

Komt er veel op je af? Vraag dan iemand om te helpen bij de stappen die je moet zetten. Je huisarts kan je ook vertellen bij wie u dan terecht kunt. Wil je meer weten over scheiden? De digitale assistent van het Juridisch Loket helpt je verder.

Bron: Juridisch Loket. Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MIND Korrelatie (MIND Korrelatie biedt gratis en anoniem psychische hulp en advies).

P.S. De digitale cursus van Ouders Inc. helpt om elkaar te blijven waarderen als partners na het krijgen van kinderen.