4 mei: Nationale Kinderherdenking Madurodam

Morgen, donderdag 4 mei 2023 staan duizenden kinderen tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam voor de achtste keer stil bij het feit dat ‘het misschien niet hun oorlog was, maar wel hun vrijheid’. Een unieke herdenking speciaal voor, door en met kinderen.

De Nationale Kinderherdenking op 4 mei is in korte tijd uitgegroeid tot één van de grootste nationale herdenkingen in Nederland. Een bijzondere herdenking omdat deze speciaal voor, door en met kinderen wordt georganiseerd. Vanaf de voorbereiding tot en met de uitvoering spelen zij, ongeacht hun culturele en religieuze achtergrond, de hoofdrol. Hierdoor sluit de herdenking helemaal aan bij hun belevingswereld en heeft de boodschap impact: in Nederland leven wij in vrijheid dankzij de offers van anderen.

Wat zou jij doen? Protesteren, vluchten, iemand redden?

Als je niet zelf naar Madurodam gaat, kun je de herdenking bekijken via een livestream op de website van Nationale Kinderherdenking. Op die website staat ook een film, waarbij kinderen zelf kunnen bepalen hoe die afloopt, maar de keuzes die ze moeten maken, zijn niet gemakkelijk.

Stel je voor… Op een dag breekt er oorlog uit. Wat zou jij doen? Lever je jouw telefoon in? Ga je protesteren? Durf jij jouw vriend te redden met gevaar voor eigen leven? -> Interactieve film | Nationale Kinderherdenking