Zien drinken doet drinken

In de feestmaand december heffen we vaak samen het glas. Maar weet jij dat het zien drinken van alcohol het beeld dat je kind krijgt van alcohol beïnvloedt?

Kinderen leren door anderen na te doen. Al vanaf heel jonge leeftijd. Ze kijken vooral naar belangrijke voorbeelden in hun omgeving en ze doen hun gedrag na. (Al lijkt het in de pubertijd soms alsof ze precies het tegenovergestelde doen). 

Als kinderen hun ouders vaak zien drinken, denken ze positiever over alcohol. Jongeren die positief denken over alcohol hebben een grotere kans op verslaving. Ook gaan ze sneller bingen (in korte tijd zoveel drinken dat het een direct gevaar voor de gezondheid is).

Alcoholvrij drankje? Liever niet!

Denk je nu: ‘Ach ik schenk dan een alcoholvrij biertje of kinderchampagne.’ Dat is niet zo’n goed idee. Alcoholvrij bier kan ervoor zorgen dat je kind gewend raakt aan de smaak. Je kind kan dan positieve ideeën krijgen over bier of wijn. Daarmee wordt de overstap naar alcoholische drank gemakkelijker. 

Bovendien bevatten alcoholvrije dranken toch nog een beetje alcohol. Er mag maximaal 0,1 procent alcohol in alcoholvrij bier zitten. Zelfs zo’n klein beetje alcohol is niet gezond voor kinderen.

Dus pimp dat glaasje fris van je kind met vers fruit en een feestelijk (duurzaam) rietje of maak voor iedereen een lekkere mocktail.