17 t/m 21 april 2023: Week van de Teek!

Het is de Week van de Teek. Ken jij de feiten en fabels over dit kleine diertje dat de ziekte van Lyme kan overbrengen?

Fabel of Feit? TEKEN HOUDEN VOORAL VAN WARM, VOCHTIG WEER

-> Feit

Bij warm weer in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad zijn de teken actiever. Maar ze zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7 0 C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

Fabel of Feit? TEKEN VALLEN UIT BOMEN NAAR BENEDEN

-> Fabel

Teken stappen van grassen en struiken over naar dieren en mensen. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras of tussen dode bladeren, het liefst bij bomen of struiken.

Fabel of Feit? TEKEN KUNNEN ONGEMERKT UREN OF DAGEN OP DE HUID ZITTEN

-> Feit

Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn gemakkelijk over het hoofd te zien. Als je gebeten bent, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Ze zitten vooral in de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen besmet zijn met de bacterie Borrelia burgdorferi en de ziekte van Lyme overdragen.

Fabel of Feit? JE HOEFT ALLEEN NAAR DE HUISARTS ALS ER EEN RODE RING TE ZIEN IS OP DE HUID

-> Fabel

De ziekte van Lyme kan zich ook uiten in een vlekachtige verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na de tekenbeet verschijnen. Ga dus naar de huisarts bij een rode ring en/of bij een vlekachtige verkleuring. Ook als de teek langer dan 24 uur in de huid zit, is het verstandig om met de huisarts te overleggen of behandeling nodig is.

Fabel of Feit? JE MOET ALTIJD DRAAIEN MET JE PINCET ALS JE EEN TEEK VERWIJDERT

Fabel

Pak de teek met een puntig pincet of tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.

Bron: weekvandeteek.nl