Week van de Lentekriebels 2024: Weerbaar online

Vandaag start de Week van de Lentekriebels. Deze week is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs georganiseerd door Rutgers en de GGD. Scholen die meedoen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.

Dit jaar is het thema van de week: Weerbaar online. Scholen die meedoen leren de kinderen hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en sociale media. In de bovenbouw leren ze ook hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen het onbedoeld tegenkomen van naaktbeelden.

Als ouder of verzorger heb jij natuurlijk de eerste en belangrijkste rol in de seksuele ontwikkeling van je kind. Voor je kind ben jij het meest vertrouwd én het grootste voorbeeld. Jij brengt je kind belangrijke normen en waarden bij, zoals liefde, respect en eigenwaarde.

Op de basisschool gaat relationele en seksuele vorming vooral over vriendschappen en verliefdheid. Over hoe je lichaam werkt, hoe je lichaam verandert tijdens de puberteit en over voortplanting. Daarnaast leren kinderen dat hun lichaam van hen is, dat niemand hier zonder hun toestemming aan mag zitten. Ook oefenen zij met het aangeven en respecteren van wensen en grenzen. De lessen passen bij de leeftijd van de kinderen.

Heb je vragen over deze themaweek? Stel ze aan de leerkracht van je kind. Op sociale media wordt veel geschreven over de Week van de Lentekriebels wat niet klopt. In 2023 werd ook al veel misinformatie gedeeld. Het programma Pointer maakte er een programma over: ‘Hoe misinformatie de online haatmachine tegen de Week van de Lentekriebels op gang trok’

Meer informatie over Lentekriebels vind je hier en in het bijgaande filmpje.

Bron: seksuelevorming.nl