We gaan het echt samen doen! Toch?

Je partner en jij hadden vooraf bedacht om het écht samen te doen. ‘Als we kinderen krijgen gaan we de zorg voor de baby en voor het huishouden eerlijk verdelen zodat we allebei kunnen blijven werken, het thuis lekker draait en we allebei een stevige rol in de opvoeding hebben…’
Marinda Schuiling helpt ouders die thuis een gelijke rolverdeling willen, maar die het niet lukt om daar te komen. Vaak ziet ze in de praktijk dat stellen toch – onbewust – in de traditionele rolverdeling schieten. Zelfs als moeders meer uren betaald werken dan vaders, liggen er meer huishoudelijke- en zorgtaken op hun bord.
Geen bewijs
“Er is geen wetenschappelijk bewijs voor dat vrouwen beter voor een kind kunnen zorgen dan mannen. Toch denken veel mensen dat wel. Vooral de vrouwen die voor de komst van een kind al echte regeltypes waren, geloven vaak niet dat ze voeden, verschonen en naar bed brengen aan hun partner kunnen overlaten. De hormoonhuishouding van vrouwen helpt daarbij ook niet mee. Je voelt gewoon in je lijf dat je bij je baby moet zijn. Toch kun je zelf bepalen wat je met dat gevoel doet. Want als je thuis alles naar je toe trekt dan wordt de druk en misschien ook het slaapgebrek wel erg hoog, zeker als je verlof eindigt en je betaalde baan weer van alles van je vraagt.”
‘We zien wel hoe het gaat als het kind er is’, is volgens Marinda in ieder geval geen goed idee. “Met een baby kom je in een soort sneltrein terecht van iedere twee à drie uur voeden en iedere zoveel uur een schone luier. Dan heb je de energie niet meer om uitgebreid met je partner te gaan zitten en een taakverdeling op te stellen.”

Ze studeerde pedagogische wetenschappen en werkte bij de politie als rechercheur en leidinggevende, met name binnen de afdeling zedenzaken en kindermisbruik. Marinda heeft een stevige achtergrond en een flinke portie mensenkennis. Dat komt goed van pas in haar eigen bedrijf, de Thuisteamtrainer. “Als je door wil blijven werken en goed in je vel wil blijven zitten dan moet je goede keuzes maken. Met de komst van een kind komen er per week ongeveer 24 uur aan zorgtaken bij. Die uren passen niet in je leven als je zaken niet anders gaat organiseren. Ik heb me er als een soort nerd in vastgebeten hoe het draaien van een gezin beter kan.”
Takkeveel werk
“Het lijkt nog steeds vanzelfsprekend en sluipt er snel in dat moeders minder gaan werken dan ze vooraf hadden bedacht. Maar daar betaal je jaren later de rekening voor. Daar krijg je spijt van als je het eigenlijk anders had gewild. Mijn partner en ik hebben onze mental load eerlijk verdeeld. Daarmee bedoel ik het inplannen, onthouden en uitvoeren van huishoudelijke- en zorgtaken. En zelfs dan is het nog takkeveel werk! Wij hebben geen ouders in de buurt die inspringen. Gelukkig wel buren die af en toe op onze peuter passen. Het is namelijk een hele goed optie om hulp te vragen als je heel veel te doen hebt.”
Welk oergevoel? Je weet niks!
Mannen hebben volgens Marinda ook last van de traditionele rolverdeling. En van de mythe dat vrouwen een soort oergevoel hebben en automatisch beter weten hoe ze voor kinderen moeten zorgen. “Bij je eerste kind weet je niets. Jij niet en je man niet. Toch hebben veel vrouwen commentaar op hun man als hij voor de kinderen of het huishouden zorgt. Dat het te lang duurt, dat het niet goed genoeg is. Moeders hebben de neiging om ‘ik doe het wel’ te zeggen. Mannen krijgen dan het gevoel dat ze falen. Je moet als moeder dingen loslaten. Is het echt zo erg als je partner een taak iets minder perfect uitvoert? Als je baby twee verschillende sokken draagt of er nog wat stof op de plinten ligt?
Moeders, claim vrije tijd
Daar komt nog bij dat moeders vaak moeite hebben met het opeisen van vrije tijd. Terwijl vaders na de geboorte van hun kind gewoon doorgaan met hun wekelijkse voetbaltraining of vaste vriendenavond. “Mijn tip aan moeders is om desnoods thuis te beginnen met tijd voor jezelf nemen. Dat je man beneden is met de baby en jij boven een boek gaat lezen, een serie gaat kijken of iets anders voor jezelf gaat doen. Super belangrijk daarbij is om allebei de ‘leerstand’ op te zoeken en elkaars wensen te respecteren. Spreek vooral af dat als het niet gaat, omdat je man bijvoorbeeld niet meer weet wat hij kan doen, hij daar je hulp bij vraagt. Zoiets hoeft niet in één keer goed te gaan. Jullie mogen dit allebei leren.”
“Vrije tijd komt in ieder geval niet met de post. Jullie moeten vanaf het begin een taakverdeling maken voor de ‘denktaken’ en de uitvoerende taken, want anders hebben jullie later in je relatie veel zwaarder geschut nodig dan een sessie met mij.”
Tips van de Thuisteamtrainer
Marinda heeft een e-book geschreven dat je op haar website gratis kunt aanvragen. Hierin staan haar drie beste tips om meteen meer rust in je hoofd te vinden. Via haar website vind je ook een interessante podcast. En natuurlijk kun je altijd een digitale afspraak met Marinda maken.
