De scheiding van je ouders. Wat betekent het voor jou?

Wanneer je ouders gaan scheiden, moeten ze uitzoeken waar ze gaan wonen. Misschien blijft één van je ouders in het huis waar je nu woont. Misschien moeten ze allebei ergens anders gaan wonen. Vervolgens kijken ze waar jij gaat wonen. Spannend of moeilijk voor jou. Zeker wanneer het betekent dat je (voor een deel van de tijd) naar een andere buurt of stad verhuist. Misschien ga je zelfs wel naar een andere school.

Jonger dan 18

Als je nog geen 18 bent, beslissen jouw ouders waar je gaat wonen of hoe vaak je welke ouder ziet. Dat leggen ze vast in een ouderschapsplan. Hierin schrijven ze op wat de afspraken zijn over jouw opvoeding en zorg. Maar jouw mening telt wel mee. Het is dan fijn als jouw ouders weten wat jij belangrijk vindt. Vind je het spannend om te praten over waar jij wil wonen of hoe vaak je je ouders wil zien? Schrijf dan een brief of stuur een appje.

De rechtbank

Als de scheiding via de rechter gaat dan vraagt de rechter kinderen vanaf 12 jaar naar hun mening en weegt die mening mee in de uiteindelijke beslissing. Het betekent dus niet dat jij kan beslissen.

18 of ouder

Vanaf je 18e verjaardag ben je meerderjarig en mag je wel zelf bepalen waar je gaat wonen en wanneer je je ouders ziet. De afspraken die voor je achttiende gemaakt zijn, gelden dan niet meer. Wel moeten je ouders je nog financieel ondersteunen tot je 21 bent.

Na de scheiding

Het kan zijn dat er van gaat veranderen of al is veranderd. Het duurt altijd even voordat iedereen kan omgaan met nieuwe situatie. Neem daar de tijd voor. Misschien woon je in een nieuw huis. Misschien is de relatie tussen jou en een van je ouders veranderd. Of misschien heeft een van je ouders inmiddels een nieuwe relatie. Misschien krijg je er zelfs een stiefbroer of -zus bij. Het is heel normaal dat je aan alle veranderingen moet wennen. Voor de een went het sneller dan voor de ander.

Deel je gevoelens

Als je ouders gaan scheiden of al gescheiden zijn, kan dat veel gevoelens bij je losmaken. Wat voor gevoelens je ook hebt, ze mogen er allemaal zijn. Stop ze niet weg, omdat je je ouders er niet mee lastig wilt vallen. Laat je ouders weten hoe je je voelt. Laat ook andere mensen weten wat er in je omgaat. Of laat ze weten dat je gewoon even wil praten. Zo blijf je niet alleen met je gevoelens zitten.

Benoem wat goed gaat

Het kan zijn dat je droevige gedachten en gevoelens hebt. Soms kan het helpen om elke dag iets op te schrijven wat die dag leuk, mooi, grappig of gezellig was. Misschien heb je lekker gevoetbald, gelachen met je broertje of zusje, of een lekkere dag op school gehad. Door dit voor jezelf op te schrijven creëer je positieve gedachten in een tijd die moeilijk voor je is.

Extra hulp nodig?

Wil je even praten met ‘iemand van buiten’? Of wil juist de ervaringen van andere kinderen en jongeren horen? Je kunt bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432 of met hen chatten op Kindertelefoon.nl. De vrijwilligers van De Kindertelefoon spreken veel kinderen van wie hun ouders gaan scheiden. Dus zij zullen goed begrijpen als jij het even moeilijk vindt. Je kunt ook kijken op het forum van VillaPinedo.nl. Hier kun je jouw ervaring delen, maar natuurlijk ook die van andere kinderen en jongeren lezen.

Bron: NJI