Waardevolle tips voor als je een relatie aangaat met iemand die al kinderen heeft

Als je nog niet zo lang gescheiden bent, moet je er vaak niet aan denken… een nieuwe relatie! Heel logisch ook, je hebt tijd nodig om weer tot jezelf te komen en ruimte te geven aan alles wat er is gebeurd. Je bent zeker niet van plan je hart weer open te stellen aan iemand en al helemaal niet op korte termijn. Misschien heb je kinderen en wil je ze behoeden voor weer een impactvolle verandering.

Roze wolk

Heel begrijpelijk dat je je zo voelt. De ervaring leert dat het in de praktijk meestal net iets anders loopt. Na een tijd krijg je weer oog voor de wereld om je heen. En dan kan het zomaar gebeuren dat er toch iemand je aandacht trekt. Of dat je nieuwsgierig wordt en een profiel aanmaakt op een dating app. Helemaal niet gek, als je weet dat het oermenselijk is om, diep van binnen, te verlangen naar een liefdevolle partnerrelatie.

Voor je het zelf in de gaten hebt, ben je verliefd. Wie had dat gedacht? Jij zeker niet!

Het kan zijn dat diegene waar je een relatie mee krijgt al kinderen heeft uit een eerdere relatie. En misschien heb je zelf ook kinderen. En dit hoeft helemaal geen probleem te zijn. Hoe het er ook uit ziet, het kan zomaar zijn dat je liever een vrijgezelle partner wilde. Maar als die ander echter té leuk is om het contact te verbreken kun je zomaar ineens aan het prille begin staan van het vormen van een samengesteld gezin.

Donderslag bij heldere hemel

Een samengesteld gezin is een wereld op zich met bijzondere kenmerken. Het is heel divers en kleurrijk en in het begin is er geen wolkje aan de lucht. Je bent verliefd en kunt het best goed vinden met de kinderen. Tegen de tijd dat de eerste uitdagingen niet meer te negeren zijn, ben je al te zeer betrokken om het zomaar op te geven.

Het helpt als je weet dat spanningen, opgestapelde emoties en gedoe een keer de kop opsteken.

Opeens lijkt het wel alsof je alleen nog maar ruzie maakt met je partner, dat de kinderen jou of elkaar negeren, dat de ex-partner jullie relatie saboteert en ga zo maar door. Zonder dat je helder hebt waardoor is je roze wolk veranderd in een grijze. Omdat je zo graag wil dat het gezellig, plezierig en liefdevol is, ga je steeds harder je best doen tot je uiteindelijk niet meer weet wat helpt.

Jullie lopen vast… dat is niet fijn, wel heel normaal.

Tips

Wanneer je leert wat de uitdagingen zijn van het vormen van een samengesteld gezin, kun je er beter en sneller je weg in vinden. Hier beneden een aantal tips die je hopelijk uitnodigen om op onderzoek uit te gaan als je gaat leven in een samengesteld gezin.

# Een samengesteld gezin is geen kerngezin

Dit begrijpen met je verstand is niet voldoende. Wanneer je namelijk onbewust verwachtingen van een traditioneel gezin meeneemt, is de kans groot dat je vastloopt. In een samengesteld gezin is namelijk niets vanzelfsprekend. Het is een samenvoeging van twee ‘culturen’ waarin alles anders kan zijn dan jij het dacht of zou doen. De kunst is dan ook om op een open en onderzoekende manier te kijken en een hele nieuwe, eigen vorm te vinden in dingen.

# Ontdek de rollen van ouder en stiefouder

Het is belangrijk om samen te ontdekken wat je rol is op de plek van ouder en stiefouder. Er is hier veel over te leren want ook hier geldt, niets is vanzelfsprekend. Je hoeft als stiefvader niet mee naar de voetbal en als stiefmoeder ben je niet opeens verantwoordelijk voor het vullen van de boterhammendoos. De invulling vraagt openheid om samen af te stemmen hoe jullie deze boot gaan besturen.

# Vind je weg in de verschillen

Ieder mens heeft eigen waarden en normen. Het is logisch dat je dingen anders doet. Het kan zijn dat je om elkaar moet lachen, het kan ook zijn dat je je op den duur gaat ergeren. Het is belangrijk om samen te bespreken wat jullie lastig vinden en waar het kan, samen een nieuwe vorm te vinden. Besef dat het samengesteld gezin echt een leerschool is voor het ontwikkelen van verdraagzaamheid.

# Het spel van insiders en outsiders

De structuur van een samengesteld gezin zorgt vaak voor gedoe in de relaties. Het raakt behoeften die ieder mens heeft; erbij willen horen, gezien worden, je geliefd voelen. Door de positie die iedereen heeft ontstaan er vaak emoties en pijnlijke gevoelens. Deze gaan meestal over het gevoel dat je er niet echt bij hoort (outsider plek) of dat je overal tussenin zit en het voor niemand goed kan doen (insiderplek). Niet fijn, wel normaal! Het goede nieuws is dat je kan leren hoe dit komt en hoe je er mee om kan gaan. In deze gezinsvorm heb je elkaar als partner nodig en moet je het écht samen doen!

# Heb oog voor de kinderen

Ook voor de kinderen is het leren leven in een samengesteld gezin complex. De volwassenen zijn verliefd en willen niets liever dan bij elkaar zijn. De kinderen hebben deze gevoelens niet. Ze zitten vaak vast in loyaliteitsconflicten en moeten het verlies dragen dat hun ouders nooit meer écht samen zullen zijn. Het kost tijd om elkaar te leren kennen en vertrouwen te bouwen. Respecteer hoe zij zich voelen, natuurlijk zonder dat dit betekent dat ze mogen doen en zeggen wat ze willen.

# Je hoeft het niet alleen te doen

Wanneer je beseft dat een samengesteld gezin wezenlijk anders is dan een kerngezin, gaat een wereld voor je open. Dus ga op onderzoek uit, zoals je dat ook doet wanneer je een vakantie boekt.

Ontdek hoe het landschap is waar je je in begeeft. Leer je hierin te bewegen en welke vaardigheden je in je spreekwoordelijke koffer kan stoppen. Er is inmiddels heel veel aanbod aan boeken, artikelen, podcasts, facebookgroepen of fysieke en online bijeenkomsten. Loop je écht vast ga dan zeker eens een gesprek aan met een Stiefcoach. Die kijkt met jouw persoonlijke situatie mee en kan je helpen om dingen écht te veranderen. De Stiefacademie Nederland heeft een groot aanbod als het gaat over informatie voor en over samengestelde gezinnen. Op stiefacademienederland.nl lees je er alles over.

Dit artikel is geschreven door Irene Daemen-Snackers. Sinds 2018 heeft zij een praktijk voor het verbinden en begeleiden van koppels in samengestelde gezinnen. Naast persoonlijke begeleiding geeft zij ook (gratis) online bijeenkomsten voor stiefmoeders. Je kunt ook eenmalig gebruik maken van haar gratis vraag-maar-raak uur. Op sameneengezin.nl lees je meer!