Vriendjes maken!

Het ene kind maakt makkelijk vriendjes, voor het andere kind is het wat lastiger. Er zijn ook kinderen die vaak wisselen van vriendjes, terwijl het andere kind maar één beste vriend of twee hartsvriendinnen heeft die jarenlang meegaan. Dat heeft meestal te maken met het karakter. Lees in dit artikel hoe jij jouw kind kunt steunen en stimuleren om vriendjes te maken, maar weet ook dat vriendschap laat zich niet laat dwingen.

  • Sommige kinderen maken moeilijk vrienden doordat ze er anders uitzien dan ‘gemiddeld’. Ze hebben een bril of een beugel, andere kleren of een ander kapsel, of ze zijn wat kleiner, langer of dikker. Dit zou natuurlijk niet moeten uitmaken, maar helaas werkt het zo niet altijd. Heeft je kind daar van uiterlijkheden? Bekijk dan samen hoe je kind hier het beste mee om kan gaan. Soms is het opgelost met een nieuwe bril of een ander kapsel, soms met wat assertiviteit van je kind.
  • Kinderen kunnen onhandig zijn in hun contact met anderen. Ze zijn te wild, te druk of ze plagen te veel. Misschien maken ze in hun ondhandigheid wel eens iets kapot of geven ze net een te harde duw. Daardoor willen andere kinderen liever niet met hen spelen. Praat daarover met je kind en oefen samen hoe dat anders kan.
  • Weinig contacten op school? Je kind kan ook lid worden van een (sport)club en liefst meedoen aan een teamsport. Daar leert je kind met andere kinderen om te gaan, samen te werken en voor hetzelfde doel te gaan. Contact maken is dan misschien gemakkelijker dan op school.
  • Is je kind te verlegen om contact te maken? Help het dan door speelafspraken te maken en vriendjes uit te nodigen. Zo kan je kind thuis aan andere kinderen wennen en vriendjes met ze worden. Dan gaat het in de klas ook beter. Het kan ook helpen om je kind bijvoorbeeld een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitstraining te laten doen.
  • Het zou kunnen dat je kind weinig vriendjes heeft doordat het buitengesloten of gepest wordt. In dat geval is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Behalve vrienden maken, kan je kind ook vriendschappen beëindigen, bijvoorbeeld door ruzie. Je kind kan ook zelf aan de kant gezet worden! Kinderen gaan daar vaak heel makkelijk mee om. Als je je zorgen maakt, kun je er eens met je kind over praten. Meestal kom je er dan snel achter of er echt iets aan de hand is of niet.

Bron: Opgroeien.nl en eigen ervaring 😉