Veilig op de fiets, oefen het in de zomervakantie

Een mijlpaal voor veel kinderen: op je eigen fiets de wijde wereld in. Nog zo’n mijlpaal: fietsen zonder zijwieltjes. Alleen spannend voor kinderen? Nee hoor, ook voor veel ouders gaan daar spannende momenten aan vooraf.

Om je kind echt goed te leren fietsen, moet het fietservaring opdoen in het verkeer. Dat kan alleen maar door veel te oefenen. De zomervakantie is een goede periode om samen met je kind te gaan fietsen. Zo heeft jouw kind straks extra veel ervaring als het na de vakantie (alleen) op de fiets naar school gaat.

Leren fietsen in het verkeer: tips van ANWB

  • De eerste periode fiets je het beste naast elkaar, kind aan de binnenkant. Het andere verkeer kun je zo op afstand houden en je kunt makkelijk aanwijzingen geven. Als de situatie daar om vraagt kun je je kind tegenhouden, of juist een duwtje geven.
  • Gaat het goed? Laat je kind dan voorop fietsen. Kijk goed wat het doet, hoe het reageert en geef eventueel aanwijzingen. Zo kun je het beste zien wanneer je kind toe is aan het eerste soloritje.
  • Houd aanwijzingen kort en oefen ze ook, zodat een kind weet wat je bedoelt met ‘Groen!!’
  • Je zult vast een keer heel boos worden omdat je een hartverzakking kreeg door een ondoordachte actie. Geeft niks, papa en mama zijn ook maar mensen. Maar vergeet ook niet om je kleine coureur complimenten te geven als het goed gaat. We leren veel meer van positieve dan van negatieve kritiek.

Meer informatie over leuke fietsroutes met kinderen: https://www.anwb.nl/fiets/nieuws/2021/juni/kinderfietsroutes